Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 22.08.2019 16:25 Publikacja: 22.08.2019 16:22
Foto: Shutterstock
Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu i Instytutu Technologicznego Karlsruhe twierdzą, że aby ograniczyć widoczne na całym świecie efekty ocieplenia klimatu powinniśmy zacząć od zmian naszej diety.
Ostatnie 40 lat przyniosło trzykrotny wzrost spożycia mięsa (z 78-250 milionów ton rocznie). Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), między rokiem 2000, a 2050, spożycie mięsa wzrośnie jeszcze dwukrotnie. Naukowcy wyliczyli, że na jeden kilogram wyprodukowanego mięsa wołowego musimy przeznaczyć 13 kilogramów zbóż. To pociąga za sobą produkcję gazów cieplarnianych, a źródłem dwutlenku węgla, metanu i tlenku azotu są same zwierzęta i ich odchody.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Choć kojarzą się głównie z kurortami i historią uzdrowisk, źródła wody podziemnej to coś znacznie więcej niż mal...
„Człowiek to najlepszy firewall” – to hasło tegorocznej konferencji Akademii cyberPEKAO – wydarzenia edukacyjnego zorganizowanego przez Bank Pekao S.A. Spotkanie było poświęcone jednemu z najważniejszych współczesnych wyzwań: jak budować odporność na cyberzagrożenia?
Receptory jonotropowe w neuronach działają jak bramki. Od ich sprawności zależy pamięć, uczenie się, praca mięśn...
Kiedy państwo rozwija się zbyt szybko, a fundamenty są słabe, wystarczy jeden kryzys, by runęło jak domek z kart...
Amerykańscy badacze przeprowadzili analizy mikrobów z pokładów wiecznej zmarzliny na Alasce. Na potrzeby projekt...
Rozbudowa szybkich sieci ładowania jest szczególnie ważna dla wzrostu sprzedaży samochodów ciężarowych, bez których trudno myśleć o dekarbonizacji – ocenia Małgorzata Kulis, dyrektor zarządzająca Volvo Trucks Polska.
Sztuczna inteligencja wkracza do medycyny – wspomaga lekarzy w diagnostyce, planowaniu leczenia, leczeniu, a tak...
Dziś wszystkie technologie, które będą pomagały przemysłowi w prognozowaniu i optymalizowaniu zużycia energii, są już dostępne. Redukcja strat i przestojów czy zwiększanie elastyczności systemu nigdy nie były prostsze – mówi Anna Nowak-Jaworska, prezeska Schneider Electric Polska.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas