Reklama
Rozwiń
Reklama

Probiotyk obniża ciśnienie krwi

Od dawna wiadomo, że nadmierne spożywanie soli kuchennej ma wpływ na nadciśnienie tętnicze. Najnowsze badania pokazują, że niektóre szczepy bakterii jelitowych, mogą ograniczyć wpływ takiej diety na wywołanie reakcji zapalnej związanej z nadciśnieniem.

Publikacja: 12.12.2017 21:34

Probiotyk obniża ciśnienie krwi

Foto: Stock Adobe

Naukowcy od dawna wiedzą, że dieta wysoko solona może prowadzić do chorób układu krążenia. Ponieważ sód gromadzi się w krwiobiegu, organizm zatrzymuje więcej płynów niezbędnych do rozcieńczania sodu, a serce i naczynia krwionośne muszą pracować ciężej, aby pompować dodatkową ilość wody. Może to uszkodzić naczynia krwionośne, potencjalnie prowadząc do nadciśnienia tętniczego, zawału serca i udaru mózgu.

Zespół MIT (Massachusetts Institute of Technology)  stwierdził, że zarówno u myszy, jak i u ludzi dieta wysoko solona zmniejsza w organizmie populację pewnego rodzaju pożytecznych bakterii. W rezultacie zwiększa się liczba prozapalnych komórek immunologicznych o nazwie Th-17. Komórki immunologiczne są związane z nadciśnieniem tętniczym, chociaż nie jest jeszcze znany dokładny mechanizm ich wpływu na zdrowie.

Doświadczenie polegało na karmieniu myszy żywnością, w której sól kuchenna (chlorek sodu) stanowiła 4% zawartości. W normalnej diecie myszy, sól nie przekracza 0,5%. Badanie pokazało, że dieta bogata w sól kuchenną doprowadziła do spadku populacji bakterii typu lactobacillus murinus, a wzrostu ilości komórek Th-17. W trakcie eksperymentu ciśnienie krwi u myszy wzrosło. Kiedy myszom  podawano probiotyk zawierający lactobacillus murinus, poziom Th-17 obniżył się i nadciśnienie spadło.

Kolejne badanie przeprowadzono na ludziach. Dodanie 6000 miligramów chlorku sodu dziennie do diety tych osób, przez okres dwóch tygodni, zmieniło również skład bakterii w jelitach, a ciśnienie krwi u badanych rosło wraz z liczebnością komórek Th-17. Kiedy pacjentom podawano dostępny w handlu probiotyk, przez tydzień przed zastosowaniem diety wysoko solnej, poziom komórek immunologicznych i ciśnienie krwi pozostawały normalne.

Zespół pokazał, że leczenie probiotykiem może odwrócić skutki nadużywania soli, ale ostrzegają, że ludzie nie powinni interpretować tych ustaleń jako zgody na spożywanie tyle chlorku sodu, ile chcą, dopóki przyjmują probiotyk. Spożywanie probiotyków nie zwalnia nas z myślenia o tym co jemy i z całą pewnością, nadal musimy liczyć ilość fast foodów spożywanych w popularnych barach.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Materiał Partnera
Chcieliby dwójkę. Dlaczego więc Polacy coraz rzadziej decydują się na dzieci?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Partnera
Krewny z Ameryki. Jak filmy opowiadają niezwyczajną historię polskich emigrantów
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Reklama
Reklama