Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 12.12.2017 21:34 Publikacja: 12.12.2017 21:34
Foto: Stock Adobe
Naukowcy od dawna wiedzą, że dieta wysoko solona może prowadzić do chorób układu krążenia. Ponieważ sód gromadzi się w krwiobiegu, organizm zatrzymuje więcej płynów niezbędnych do rozcieńczania sodu, a serce i naczynia krwionośne muszą pracować ciężej, aby pompować dodatkową ilość wody. Może to uszkodzić naczynia krwionośne, potencjalnie prowadząc do nadciśnienia tętniczego, zawału serca i udaru mózgu.
Zespół MIT (Massachusetts Institute of Technology) stwierdził, że zarówno u myszy, jak i u ludzi dieta wysoko solona zmniejsza w organizmie populację pewnego rodzaju pożytecznych bakterii. W rezultacie zwiększa się liczba prozapalnych komórek immunologicznych o nazwie Th-17. Komórki immunologiczne są związane z nadciśnieniem tętniczym, chociaż nie jest jeszcze znany dokładny mechanizm ich wpływu na zdrowie.
Doświadczenie polegało na karmieniu myszy żywnością, w której sól kuchenna (chlorek sodu) stanowiła 4% zawartości. W normalnej diecie myszy, sól nie przekracza 0,5%. Badanie pokazało, że dieta bogata w sól kuchenną doprowadziła do spadku populacji bakterii typu lactobacillus murinus, a wzrostu ilości komórek Th-17. W trakcie eksperymentu ciśnienie krwi u myszy wzrosło. Kiedy myszom podawano probiotyk zawierający lactobacillus murinus, poziom Th-17 obniżył się i nadciśnienie spadło.
Kolejne badanie przeprowadzono na ludziach. Dodanie 6000 miligramów chlorku sodu dziennie do diety tych osób, przez okres dwóch tygodni, zmieniło również skład bakterii w jelitach, a ciśnienie krwi u badanych rosło wraz z liczebnością komórek Th-17. Kiedy pacjentom podawano dostępny w handlu probiotyk, przez tydzień przed zastosowaniem diety wysoko solnej, poziom komórek immunologicznych i ciśnienie krwi pozostawały normalne.
Zespół pokazał, że leczenie probiotykiem może odwrócić skutki nadużywania soli, ale ostrzegają, że ludzie nie powinni interpretować tych ustaleń jako zgody na spożywanie tyle chlorku sodu, ile chcą, dopóki przyjmują probiotyk. Spożywanie probiotyków nie zwalnia nas z myślenia o tym co jemy i z całą pewnością, nadal musimy liczyć ilość fast foodów spożywanych w popularnych barach.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Region Afar w Etiopii to obszar, w którym zbiegają się aż trzy płyty tektoniczne. Takie miejsca są niezwykle cie...
Alkohol i nikotyna to najczęściej używane substancje psychoaktywne w Polsce. Rozpowszechnienie ich używania powo...
Superbakterie to szczepy, które uodporniły się na działanie wielu różnych antybiotyków. Gnieżdżą się one w głębi...
Od przyszłego roku duże, publiczne spółki będą musiały zwiększyć reprezentację kobiet w radach nadzorczych lub z...
Kojarzymy je z eleganckimi doniczkami i pewnymi trudnościami w utrzymaniu. Tymczasem w naturalnym środowisku te...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas