Koronawirus. Czy można bezpiecznie jeść w restauracji w czasie epidemii? Dr Fauci odpowiada

W rozmowie z CNN główny amerykański epidemiolog, dr Anthony Fauci stwierdził, że jedzenie w restauracjach jest możliwe w czasie trwającej epidemii, ale tylko jeśli zachowana zostanie ostrożność a wszyscy przestrzegać będą wytycznych.

Aktualizacja: 03.02.2021 09:41 Publikacja: 03.02.2021 08:31

Koronawirus. Czy można bezpiecznie jeść w restauracji w czasie epidemii? Dr Fauci odpowiada

Foto: AFP

Osoby jedzące poza domem, powinny robić to w miejscu, w którym stoliki są daleko od siebie, a ludzie nie siedzą jeden obok drugiego - radził Fauci.

14 lutego restauracje - przy maksymalnie dopuszczonym 25-procentowym obłożeniu - zostaną otwarte w Nowym Jorku.

Fauci zaapelował też do właścicieli restauracji, by ci dbali o przepływ powietrza w lokalach.

- Ludzie sądzą czasem, że eksperci ds. ochrony zdrowia są nieświadomi kwestii ekonomicznych - to nie tak, rozumiemy je. Ale musimy utrzymać środki ochrony zdrowia publicznego, jeśli mamy wydostać się z tej epidemii - dodał.

W Polsce restauracje pozostają zamknięte od 24 października - mogą serwować jedzenie jedynie na wynos.

Leki i terapie
Farmakoterapia dla chorych na otyłość. Problemem nierefundowane leki
Leki i terapie
Pfizer rezygnuje z leku na odchudzanie. Miał poważne skutki uboczne
Leki i terapie
Konsekwencje braku leków mogą być gorsze niż inwazja rosyjska
Leki i terapie
Produkcja leków krytycznych w Europie jest nierentowna. „W Chinach była dotowana”
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Leki i terapie
Trzeba zapewnić stabilność dostaw leków w kryzysie
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne