W konkursie może uczestniczyć każdy kto ukończył 18 lat i nie boi się pochłanianych kalorii. Mistrzostwa organizuje "Gazeta Jarocińska" wspólnie z Jarocińskim Ośrodkiem Kultury.
Łakomczuchów nie brakuje. W zeszłym roku do rywalizacji o tytuł Mistrza Polski stanęło kilkudziesięciu zawodników, wybrano- 14. Zwycięzcy otrzymują nagrody pieniężne, pozostali - drobne upominki.
Uczestnicy trzeciej edycji będą mogli zmierzyć się z ubiegłorocznym rekordem Karola Garbarka z Potarzycy, który w w ciągu trzech minut zjadł grubo ponad pół kilograma rogali, czyli 4 okazałe sztuki tego tradycyjnego, wielkopolskiego przysmaku. Mistrzostwa są jedną z imprez przygotowanych z okazji Święta Niepodległości i patrona Jarocina.
Ciasto:
60 dag mąki pszennej, 300 ml mleka, 1 jajko, 12 dag masła, 8 dag cukru, 2,5 dag drożdży, po 1 esencji migdałowej i pomarańczowej, sól, do przełożenia ciasta: 25 dag mocno schłodzonego masła, do posypania: drobno posiekana skórka pomarańczowa smażona w cukrze, orzechy