Dlaczego nawet nad morzem podawane są ryby z mrożonki? Czy są pełnowartościowe?
Słyszę opinie o tym, że ryby mrożone są czymś gorszym niż świeże. A to nieprawda. Ryby zamrażane celowo są pełnowartościowe. Takie, które są dostarczane do Europy np. z Ameryki Południowej czy z Dalekiego Wschodu, muszą zostać zamrożone. Czas, jaki upływa od wyjęcia ryb z wody do ich zamrożenia, nie przekracza 12 – 24 godzin. Dla porównania: dostawa świeżych ryb do naszych sklepów zajmuje nawet 3 – 4 dni od połowu. Zamrażane świeże nie tracą nic ze swych walorów smakowych.
Przyczyną złej opinii o mrożonkach jest prawdopodobnie praktykowana metoda ratowania ryb w ten sposób w ostatniej chwili, aby uchronić je przed zepsuciem. Kategorycznie należy apelować o niezamrażanie ryb wcześniej rozmrożonych.
120 gatunków ryb występuje w Polsce, z tego jadalnych jest około 40 żyjących w rzekach, strumieniach, stawach, jeziorach, morzu
Co jest ważne przy kupowaniu świeżych ryb?
Zakupy w ostatniej chwili. Ryby powinniśmy kupować tego samego dnia, kiedy zamierzamy je przyrządzić. Dobrze zaopatrywać się w nie bezpośrednio u hodowcy lub w supermarketach, które mają codzienne dostawy czy też ubijają ryby na miejscu. Najlepiej, by sprzedawca sprawił za nas kupowane ryby. Żeby upewnić się o ich świeżości, powinniśmy zwrócić uwagę, czy ich oczy nie są mętne, skrzela mają jasnoczerwony kolor, a łuski są błyszczące i ściśle przylegają.