Reklama

Dionizos w beczce

Badacze wreszcie udowodnili to, o czym winiarze wiedzieli intuicyjnie od dawna: beczka beczce nierówna, zależy od tego, z jakiego drewna jest zrobiona i gdzie rosło drzewo, z którego skorzystał bednarz

Publikacja: 26.05.2009 16:40

Winiarnia Calem, beczki z Porto

Winiarnia Calem, beczki z Porto

Foto: Fotorzepa, dp Dominik Pisarek

W winiarstwie jednym z podstawowych określeń jest terroir czyli wpływ danego mikroregionu na bukiet, suknię wina.

Francuscy badacze dowiedli, że terroir odnosi się także do beczek, w których leżakuje wino. Mają one ogromny wpływ na jego jakość. Powszechnie używane są dębowe, ale wyrafinowani winiarze korzystają z wiązowych, grabowych, bukowych, orzechowych, a nawet klonowych.

Drobiazgowa analiza laboratoryjna pozwoliła ustalić (badano wina z regionu Burgundii i Cotes-du-Rhone), że w tych dionizjakach znajdują się cząsteczki charakterystyczne dla drzew ściętych w różnych francuskich lasach. uczeni odtworzyli chemiczną historię wina, na której w dużym stopniu ciążą beczki.

— Stykając się przez długi czas z płynem, drewno pozostawia w nim część swojego geograficznego dziedzictwa — wyjaśnia kierujący zespołem prof. Regis Gougeon. Badania przeprowadzili naukowcy z Instytutu Winorośli i Wina Uniwersytetu Burgundii w Dijon. Wyniki publikuje amerykańskie prestiżowe czasopismo naukowe PNAS („Proceedings of the National Academy of Sciences”). Naukowcy posłużyli się spektrometrem mas wysokiej rozdzielczości (pomiar stosunku masy do jej ładunku elektrycznego) z zainstalowanego w Centrum Badań Środowiska w Monachium.

Wszystkie badane wina leżakowały w beczkach dębowych.

Reklama
Reklama

Na podstawie cząsteczek „drewnianych” rozpoznanych w winach, naukowcy ustalili, że drzewa użyte do wyrobu beczek pochodzą z dziewięciu regionów Francji. Co więcej, do wina przedostały się również cząsteczki z porostów występujących w tych lasach.

W winiarstwie jednym z podstawowych określeń jest terroir czyli wpływ danego mikroregionu na bukiet, suknię wina.

Francuscy badacze dowiedli, że terroir odnosi się także do beczek, w których leżakuje wino. Mają one ogromny wpływ na jego jakość. Powszechnie używane są dębowe, ale wyrafinowani winiarze korzystają z wiązowych, grabowych, bukowych, orzechowych, a nawet klonowych.

Reklama
Kultura
Popkulturowa kariera „Stańczyka", czyli od muralu w Paryżu do okładki płyty Lady Gaga
Kultura
Polski projekt z nagrodą DesignEuropa Awards 2025
Kultura
Czy Warszawa jest dobrym miastem dla seniorów? Pokażą starość z różnych perspektyw
Kultura
OIga Siemaszko, pierwsza dama polskiej ilustracji w Bibliotece Narodowej
Kultura
Córka lidera Queen: filmowy szlagier „Bohemian Rhapsody" pełen fałszów o Mercurym
Reklama
Reklama