Połączenie tradycji i nowoczesności

Produkcją i sprzedażą wyrobów mięsnych i wędliniarskich oraz przetworów z owoców i warzyw zajmuje się firma BACÓWKA, która powstała w Rajbrocie w 2002 roku. Koncentruje się na produkcji tradycyjnych towarów żywnościowych metodami ekologicznymi.

Publikacja: 10.05.2010 07:00

Zadek po Pańsku to najdelikatniejsza część wieprzowego udźca, okrojona od wszelkiego tłuszczu i ścię

Zadek po Pańsku to najdelikatniejsza część wieprzowego udźca, okrojona od wszelkiego tłuszczu i ścięgien, marynowana w kamiennej soli z dodatkiem ziela i aromatycznych przypraw przez kilkanaście dni

Foto: materiały prasowe

Wizytówką zakładu są tradycyjne wędliny: kiełbasa swoja, polędwica Maryny, zadek po pańsku czy krakowska sucha. Wyroby nie zawierają żadnych wypełniaczy i dodatków funkcyjnych.

BACÓWKA zatrudnia 40 osób, co czyni ją jednym z większych pracodawców w regionie. Swoje towary firma sprzedaje głównie na rynku krajowym, ale niektórzy nasi odbiorcy wysyłają je dalej, na rynki zagraniczne, między innymi do Grecji, Niemiec i Francji. Towary są przede wszystkim dystrybuowane poprzez Sieć Bacówka Towary Tradycyjne, ale też szereg odbiorców zewnętrznych. Sieć jest obecnie w silnej fazie rozwoju poprzez franczyzę. Aktualnie ma cztery własne firmowe punkty handlowe – w Krakowie, Brzesku i Katowicach oraz dziewięć sklepów otwartych w systemie franczyzowym w Świeradowie-Zdroju, Warszawie, Tarnowie, Krakowie, Kłodzku i Wrocławiu.

W planach do końca 2011 r. jest otwarcie kolejnych sklepów franczyzowych we Wrocławiu, Krakowie, Warszawie, Kielcach, Legnicy, Częstochowie, Radomiu i Łodzi.

Największym uznaniem wśród klientów cieszy się bocuś bacowski, który w 2007 roku, w trzecim małopolskim festiwalu smaku w półfinale został nagrodzony I miejscem w kategorii wędliny i przetwory mięsne. Firma zamierza znacznie poszerzyć swoją ofertę nie tylko o kolejne wyroby mięsne. Już teraz w asortymencie proponuje: ogórki kiszone i konserwowe, chrzan, grzyby, oliwę i oliwki, keczup, musztardę, konfitury owocowe, powidła, soki, przyprawy oraz sery góralskie (m.in. oscypki i bryndze). Niebawem zakład zacznie produkcję garmażerii – naleśników, pierogów domowych oraz krokietów.

Za sztandarową staropolską szynkę Szołdrę firma została nominowana w 2009 roku do miana Polski Producent Żywności 2009. A w półfinale V Edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku zadek po pańsku z Bacówki zdobył grand prix konkursu.

Sklepy firmowe oraz franczyzowe są w prawdziwie góralskim stylu, aby w pełni oddać koloryt i charakter regionu. Ważne jest, by klient otulony cudnym zapachem świeżo wypiekanych mięs jeszcze nieraz odwiedził BACÓWKĘ.

Warto dodać, iż wizytówką firmy są też sklepy połączone z częścią restauracyjną, nazwane Smak Baca, które serwują ciepłe mięsiwa pieczone w piecu góralskim, górskie sery, miody, pieczywo, przetwory warzywne i owocowe, a także wina z różnych stron świata.

Bacówka spełnia wszelkie standardy unijne, między innymi działa opierając się na systemie kontroli jakości HACCP.

Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla