Tradycja, lokalne specjały i smaki

Producenci tradycyjnej żywności z Małopolski, Podlasia i Mazowsza wezmą udział w VI Dniach Produktów Tradycyjnych Polskie Smaki, które odbędą się 12 i 13 maja na Praskiej Giełdzie Spożywczej w podwarszawskich Ząbkach

Publikacja: 10.05.2010 07:00

Tradycja, lokalne specjały i smaki

Foto: materiały prasowe

Województwo małopolskie będzie na Polskich Smakach reprezentowane po raz pierwszy. W tym regionie zachowały się stare odmiany roślin i rasy zwierząt, a żywność w dużym stopniu jest wytwarzana metodami tradycyjnymi, z wykorzystaniem tradycyjnych receptur. 13 wystawców zaprezentuje wysokiej jakości produkty, które ukażą różnorodność oferty kulinarnej Małopolski. Będą więc tradycyjne sery góralskie: oscypek, bundz i bryndza, korboc i redynkołka; ponadto oferowane będą m.in.: chleb prądnicki, podpłomyki, polędwica galicyjska, gęś marynowana oraz pierogi z soczewicą.

Po raz trzeci w Dniach Produktu Tradycyjnego weźmie udział kilkunastu producentów z województwa podlaskiego, gdzie rolnicy coraz bardziej nastawiają się na produkcję i promocję lokalnych specjałów – rozumiejąc, że wytwarzanie żywności według starych receptur to szansa na rozwój ich gospodarstw. Wśród przysmaków z tego regionu amatorzy tradycyjnej żywności znajdą m.in. mające unijny certyfikat tatarskie pierekaczewniki, a także jeczpoczmaki i listkowiec, litewskie wędliny czy karaimskie kibiny. Nie zabraknie także podlaskich serów, kiszki ziemniaczanej oraz kiszonek i marynatów.

Jak co roku swoje wyroby zaoferują producenci z województwa mazowieckiego, gdzie tradycyjny charakter zachowała znaczna część przetwórstwa spożywczego. Podstawową grupę wśród 19 wystawców będą stanowić producenci nagrodzeni w Konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Wśród produktów tradycyjnych regionu w dużym stopniu będą reprezentowane przysmaki kurpiowskie: miody i produkty pszczelarskie, pieczywo, piwo kozicowe czy inne. Poza tym amatorzy tradycyjnych mazowieckich produktów znajdą ciechanowski krzepiak, makaron radziwiłłowski, obwarzanki odrzywolskie, wędzone ryby oraz tradycyjne wędliny i ciasta.

Oferowane produkty regionalne będą się charakteryzować znanym od pokoleń niezawodnym smakiem – powinny więc zadowolić podniebienie każdego amatora tych wyrobów.

Swoje produkty o charakterze tradycyjnym zaprezentuje również 18 firm wyróżnionych znakiem Poznaj Dobrą Żywność – przyznanym przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

Jedną z głównych atrakcji VI Polskich Smaków będzie udział gościa specjalnego – Bacówki z Rajbrotu, która zaprezentuje szeroką paletę produktów własnych.

Wspólnie z Praską Giełdą Spożywczą Dni Produktu Tradycyjnego organizują: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Urząd Miasta Ząbki, przy współpracy urzędów marszałkowskich województw: małopolskiego, podlaskiego i mazowieckiego.

Honorowy patronat nad imprezą sprawują: Marek Sawicki – minister rolnictwa i rozwoju wsi, oraz Adam Struzik – marszałek województwa mazowieckiego.

Województwo małopolskie będzie na Polskich Smakach reprezentowane po raz pierwszy. W tym regionie zachowały się stare odmiany roślin i rasy zwierząt, a żywność w dużym stopniu jest wytwarzana metodami tradycyjnymi, z wykorzystaniem tradycyjnych receptur. 13 wystawców zaprezentuje wysokiej jakości produkty, które ukażą różnorodność oferty kulinarnej Małopolski. Będą więc tradycyjne sery góralskie: oscypek, bundz i bryndza, korboc i redynkołka; ponadto oferowane będą m.in.: chleb prądnicki, podpłomyki, polędwica galicyjska, gęś marynowana oraz pierogi z soczewicą.

Kultura
Noc Muzeów 2025. W Krakowie już w piątek, w innych miastach tradycyjnie w sobotę
Kultura
„Nie pytaj o Polskę": wystawa o polskiej mentalności inspirowana polskimi szlagierami
Kultura
Złote Lwy i nagrody Biennale Architektury w Wenecji
Kultura
Muzeum Polin: Powojenne traumy i dylematy ocalałych z Zagłady
Kultura
Jeff Koons, Niki de Saint Phalle, Modigliani na TOP CHARITY Art w Wilanowie