Rynek produktów ekologicznych w Polsce wchodzi dopiero w fazę rozwoju. Sklepy zajmujące się sprzedażą tego typu artykułów na razie nie liczą zysków.
– Ponosimy ciągłe straty, ale wierzymy, że propagowanie zdrowego stylu życia zacznie kiedyś przynosić zyski. Co prawda mamy już grupę klientów, dla których filozofią zdrowego i dobrego stylu życia jest jedzenie ekologicznych produktów – mówi Sławomir Chłoń, prezes Organic Farma Zdrowia.
Sklep internetowy ekosfera.pl istnieje od prawie sześciu lat, od dwóch działa w ramach sieci sklepów ekologicznych Organic Farma Zdrowia. Proponuje klientom m.in. żywność ekologiczną oraz produkowaną w sposób naturalny bez środków konserwujących, ulepszaczy i sztucznych barwników. Można zaopatrzyć się także w świeże warzywa i owoce. Producenci dostarczają je do sklepu raz w tygodniu i w czwartek na stronie internetowej można zobaczyć pełny asortyment i złożyć zamówienie.
Wyższe ceny
Klienci nie kupują żywności ekologicznej tak chętnie, bo jest wyraźnie droższa niż jedzenie z supermarketu. – Tego typu produkty są droższe o 20, 30, a nawet 50 proc. Koszty ich produkcji są wyższe nie sprzedają się tak dobrze jak żywność konwencjonalna. Plony i zbiory w rolnictwie ekologicznym są mniejsze – mówi Paweł Lutoborski z Organic Farma Zdrowia. Kalafior z uprawy ekologicznej kosztuje tam 17,90 zł, pół kilograma cebuli – ponad 3 zł, kilogram młodych ziemniaków – 9,90 zł, a jabłka – 5,90 zł za kilogram.
Ekologiczne jedzenie można także kupić w sklepie znatury.pl. Wśród artykułów znaleźć można m.in. ekologiczne wędliny i mięsa, słodycze, wina, zioła i przyprawy. Są produkty dla alergików, osób na diecie bezglutenowej, diabetyków, dla dzieci, wegetarian, wegan,. Przy zdjęciu i opisie każdego produktu zamieszczona jest informacja, czy nadaje się dla cukrzyka lub osoby chorej na serce. Przy każdym towarze podana jest tabela zawierająca informacje na temat kaloryczności, ilości białka, węglowodanów i tłuszczu.