Reklama
Rozwiń
Reklama

Prezes Slow Food o zdrowej żywności

Powiedz mi, jak jesz, a powiem ci, jak wygląda twoje życie - mówi w rozmowie z Adamem Tycnerem, Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska

Publikacja: 18.03.2011 01:04

Prezes Slow Food o zdrowej żywności

Foto: ROL

Coraz więcej gospodarstw rolnych i firm ubiega się o certyfikat ekologiczny. Czy Polacy rezygnują z fast foodów na rzecz zdrowego jedzenia?

Jacek Szklarek:

Rzeczywiście, polscy konsumenci są coraz bardziej świadomi. Jednak zmiana następuje bardzo powoli.

Nie można jeszcze mówić o takim boomie na ekologiczne jedzenie jak w Niemczech, gdzie niedługo 20 proc. całej żywności będzie miało certyfikaty ekologiczne. Mam nadzieję, że zmiany przyspieszą. W Slow Food uważamy, że dzięki zmianie podejścia do jedzenia można zmienić cały styl życia.

Reklama
Reklama

To, jak i co jemy, jest wyznacznikiem jakości życia?

Powiedz mi, jak jesz, a powiem ci, jak wygląda twoje życie. Zależy nam na tym, żeby zaczynając od zmiany jadłospisu, wyzbyć się pośpiechu, uspokoić i cieszyć każdym dniem. Jedzenie zaczęło być traktowane jako proste zaspokajanie potrzeb organizmu. Zatracił się cały jego kontekst kulturowy. Posiłki nie są już okazją do spotkań, nie cementują więzów rodzinnych. Bronimy więc spokojnego czerpania przyjemności z odkrywania smaków. Trudno nam się przebić z tym przesłaniem, bo Polacy przyzwyczaili się do złego jedzenia.

Trudno ich przekonać do zmiany upodobań?

Są takie momenty w życiu, kiedy człowiek zaczyna się zastanawiać nad tym, co je. Gdy kobiety zachodzą w ciążę albo kiedy rodzi się dziecko, menu automatycznie zmienia się na zdrowsze. Nam jednak nie chodzi tylko o zdrowie, ważne są przyjemność, którą czerpie się z jedzenia, i świadomość zakorzenienia we własnej, unikalnej, regionalnej kulturze.

Reklama
Reklama

Polacy nie doceniają własnej kuchni?

Jeszcze kilka lat temu było z tym bardzo źle. W polskich miastach w ogóle nie było restauracji serwujących polskie potrawy, a robiący karierę młodzi menedżerowie wstydzili się podawać na kolację gołąbki czy pierogi. Woleli owoce morza i sałatki z awokado. Teraz obserwujemy wielki powrót do korzeni, tradycyjna polska kuchnia zaczyna się odradzać. Zyskują na popularności produkty regionalne, choć Polacy wciąż nie wiedzą, jak wspaniałe mamy przepisy regionalne. Jest na przykład wiele gatunków ryb bałtyckich, jak belona czy gładzica, których od lat się prawie nie je, a które trzeba odkryć na nowo.

 

Coraz więcej gospodarstw rolnych i firm ubiega się o certyfikat ekologiczny. Czy Polacy rezygnują z fast foodów na rzecz zdrowego jedzenia?

Jacek Szklarek:

Pozostało jeszcze 93% artykułu
Reklama
Kultura
„Halloween Horror Nights”: noc, w którą horrory wychodzą poza ekran
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Kultura
Nie żyje Elżbieta Penderecka, wielka dama polskiej kultury
Patronat Rzeczpospolitej
Jubileuszowa gala wręczenia nagród Koryfeusz Muzyki Polskiej 2025
Kultura
Wizerunek to potęga: pantofelki kochanki Edwarda VIII na Zamku Królewskim
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Kultura
Czytanie ma tylko dobre strony
Reklama
Reklama