Prezes Slow Food o zdrowej żywności

Powiedz mi, jak jesz, a powiem ci, jak wygląda twoje życie - mówi w rozmowie z Adamem Tycnerem, Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska

Publikacja: 18.03.2011 01:04

Prezes Slow Food o zdrowej żywności

Foto: ROL

Coraz więcej gospodarstw rolnych i firm ubiega się o certyfikat ekologiczny. Czy Polacy rezygnują z fast foodów na rzecz zdrowego jedzenia?

Jacek Szklarek:

Rzeczywiście, polscy konsumenci są coraz bardziej świadomi. Jednak zmiana następuje bardzo powoli.

Nie można jeszcze mówić o takim boomie na ekologiczne jedzenie jak w Niemczech, gdzie niedługo 20 proc. całej żywności będzie miało certyfikaty ekologiczne. Mam nadzieję, że zmiany przyspieszą. W Slow Food uważamy, że dzięki zmianie podejścia do jedzenia można zmienić cały styl życia.

To, jak i co jemy, jest wyznacznikiem jakości życia?

Powiedz mi, jak jesz, a powiem ci, jak wygląda twoje życie. Zależy nam na tym, żeby zaczynając od zmiany jadłospisu, wyzbyć się pośpiechu, uspokoić i cieszyć każdym dniem. Jedzenie zaczęło być traktowane jako proste zaspokajanie potrzeb organizmu. Zatracił się cały jego kontekst kulturowy. Posiłki nie są już okazją do spotkań, nie cementują więzów rodzinnych. Bronimy więc spokojnego czerpania przyjemności z odkrywania smaków. Trudno nam się przebić z tym przesłaniem, bo Polacy przyzwyczaili się do złego jedzenia.

Trudno ich przekonać do zmiany upodobań?

Są takie momenty w życiu, kiedy człowiek zaczyna się zastanawiać nad tym, co je. Gdy kobiety zachodzą w ciążę albo kiedy rodzi się dziecko, menu automatycznie zmienia się na zdrowsze. Nam jednak nie chodzi tylko o zdrowie, ważne są przyjemność, którą czerpie się z jedzenia, i świadomość zakorzenienia we własnej, unikalnej, regionalnej kulturze.

Polacy nie doceniają własnej kuchni?

Jeszcze kilka lat temu było z tym bardzo źle. W polskich miastach w ogóle nie było restauracji serwujących polskie potrawy, a robiący karierę młodzi menedżerowie wstydzili się podawać na kolację gołąbki czy pierogi. Woleli owoce morza i sałatki z awokado. Teraz obserwujemy wielki powrót do korzeni, tradycyjna polska kuchnia zaczyna się odradzać. Zyskują na popularności produkty regionalne, choć Polacy wciąż nie wiedzą, jak wspaniałe mamy przepisy regionalne. Jest na przykład wiele gatunków ryb bałtyckich, jak belona czy gładzica, których od lat się prawie nie je, a które trzeba odkryć na nowo.

 

Coraz więcej gospodarstw rolnych i firm ubiega się o certyfikat ekologiczny. Czy Polacy rezygnują z fast foodów na rzecz zdrowego jedzenia?

Jacek Szklarek:

Pozostało jeszcze 93% artykułu
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem
Materiał Promocyjny
BIO_REACTION 2025
Kultura
Meksyk, śmierć i literatura. Rozmowa z Tomaszem Pindlem
Kultura
Dzień Dziecka w Muzeum Gazowni Warszawskiej
Kultura
Kultura designu w dobie kryzysu klimatycznego
Materiał Promocyjny
Edycja marzeń, czyli realme inspirowany Formułą 1
Kultura
Noc Muzeów 2025. W Krakowie już w piątek, w innych miastach tradycyjnie w sobotę