Owoce nieznane

Supermarket. Dział owocowo-warzywny. Jabłka, gruszki, pomarańcze, mandarynki, banany, winogrona. Ale co to jest to zielonkawe? Albo tamto różowe? Jak to smakuje? Jak to jeść?

Publikacja: 10.11.2012 08:42

Liczi. Fot. Thierry GUIMBERT

Liczi. Fot. Thierry GUIMBERT

Foto: copyright PhotoXpress.com

Red

Liczi

Pochodzą z południowych Chin. Mają pomarańczowo-czerwoną barwę i kształt malin. Pokryte są cienką, kruchą skorupką. Wewnątrz znajduje się biały, galaretowaty miąższ o słodko-kwaśnym smaku. Jest tam też brązowo-czarna, błyszcząca pestka wielkości fasoli.

Liczi można jeść surowe po wcześniejszym usunięciu skorupki. Po wyjęciu pestek mogą posłużyć do przygotowywania sałatek, kompotów i syropów. Można je też zamrażać i suszyć. Są ciekawym dodatkiem do drinków.

Owoce liczi zawierają cukier, białko, kwas jabłkowy i dużo witaminy C. Są jednak nietrwałe - w warunkach pokojowych świeżość zachowują przez 2-3 dni.

Kaki

Pochodzi z Chin i Japonii. Przypomina pomidora z czterema listkami na spodzie. Owoce mogą być pomarańczowe, czerwone lub żółte. Ze względu na aromat i soczystość najbardziej cenione są dojrzałe kaki. Ich miąższ jest bardzo słodki, lekko galaretowaty.

Kaki jada się na surowo, podobnie jak kiwi - za pomocą łyżeczki wyjmuje się miąższ z przepołowionych części. Można podawać je też gotowane, kandyzowane, przerabiane na dżemy, w formie sałatek, galaretek bądź lodów.

Owoc zawiera dużo cukrów, jest kaloryczny. Oprócz tego jest źródłem karotenów, wapnia, witamin A i C oraz błonnika.

Karambola

Określana jako „owoc gwiaździsty" - po pokrojeniu jej plasterki mają kształt gwiazdek. Pochodzi z Malezji. Jej owoce mają intensywnie żółtą barwę i charakterystyczny kształt o ostrych krawędziach. Miąższ jest chrupiący i soczysty, słodko-kwaśny.

Owoce te mogą być składnikiem sałatek owocowych, dań mięsnych, napojów, konfitur oraz tart. Można jeść je również na surowo. Usunięcie skórki nie jest konieczne. Warto natomiast pamiętać o wycięciu wypustek - mają gorzki smak.

Zaletą karamboli jest trwałość w temperaturze pokojowej. Owoc zawiera magnez, żelazo, witaminy C, A, B, beta-karoten, wapń, kwas cytrynowy.

Papaja

Pochodzi z Meksyku. Jest uprawiana w wielu krajach tropikalnych. Jej owoce są owalne. Dojrzałe są miękkie, pomarańczowe lub ciemnożółte. Miąższ ma barwę żółto-różową i wiele czarnych, jadalnych pestek. Ostry smak pestek sprawia, że są stosowane jako przyprawa.

Papaja może być spożywana na surowo - po obraniu, usunięciu pestek i pokrojeniu. W celu nadania bardziej wyrazistego smaku owoc można skropić sokiem z cytryny.

Papaja to odpowiedni dodatek do sałatek, dżemów, pikli. Dobrze smakuje gotowana i przyrządzana jak warzywa dyniowate. Warto przygotować z niej kompoty, soki albo syropy.

Kumkwat

Wyglądem przypomina pomarańczę, rozmiarem śliwkę. Owoc może być owalny lub kulisty. Ma pomarańczową, gładką i cienką skórkę. Wewnątrz znajduje się miąższ i pestki. W smaku jest lekko kwaskowaty, aromatyczny.

Owoce kumkwatu jada się na surowo ze skórką, gotuje lub kandyzuje. Mogą być składnikiem kompotów, marmolad, konfitur i nalewek. Dostarczają znacznych ilości witaminy C i soli mineralnych.

Gujawa

Są to zielonkawe owoce o kulistym lub gruszkowatym kształcie. Ich miąższ  jest biały, różowy, łososiowy lub czerwony. Wnętrze owocu jest słodkie, a skórka kwaśna.

Owoce zawierają znaczne ilości witaminy C (200-700 mg w 100 g gujawy), nawet pięciokrotnie więcej niż owoce cytrusowe. Bogate są też w cukry, białko, tłuszcz, błonnik, składniki mineralne (wapń, żelazo, potas, selen i fosfor) oraz witaminy A, B1, B2, PP.

W temperaturze pokojowej można je przechowywać jedynie przez kilka dni. Trwałość wydłuża konserwowanie, przerabianie na soki, kompoty, galaretki i konfitury. Na surowo spożywane są odmiany o słodszych owocach.

Pitaja

Pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie uprawiana w Azji. Występuje w trzech odmianach: różowa z białym miąższem, różowa z czerwonym miąższem i żółta z białym miąższem.

Pitaja nazywana jest smoczym owocem, ze względu na twardą skórkę z wypustkami. Miąższ jest miękki z licznymi czarnymi, niejadalnymi pestkami. W smaku niezbyt intensywny, lekko słodki.

Owoce te można jeść na surowo. Polecana jest jako dodatek do lodów lub sałatek. Pitaja jest niskokaloryczna. Zawiera dużo wody (80-90 procent), bogata jest w witaminy C, A, B i składniki mineralne takie jak fosfor i wapń. Jest też dobrym źródłem przeciwutleniaczy o działaniu przeciwnowotworowym.

Liczi

Pochodzą z południowych Chin. Mają pomarańczowo-czerwoną barwę i kształt malin. Pokryte są cienką, kruchą skorupką. Wewnątrz znajduje się biały, galaretowaty miąższ o słodko-kwaśnym smaku. Jest tam też brązowo-czarna, błyszcząca pestka wielkości fasoli.

Pozostało jeszcze 94% artykułu
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem