Owoce nieznane

Supermarket. Dział owocowo-warzywny. Jabłka, gruszki, pomarańcze, mandarynki, banany, winogrona. Ale co to jest to zielonkawe? Albo tamto różowe? Jak to smakuje? Jak to jeść?

Publikacja: 10.11.2012 08:42

Liczi. Fot. Thierry GUIMBERT

Liczi. Fot. Thierry GUIMBERT

Foto: copyright PhotoXpress.com

Red

Liczi

Pochodzą z południowych Chin. Mają pomarańczowo-czerwoną barwę i kształt malin. Pokryte są cienką, kruchą skorupką. Wewnątrz znajduje się biały, galaretowaty miąższ o słodko-kwaśnym smaku. Jest tam też brązowo-czarna, błyszcząca pestka wielkości fasoli.

Liczi można jeść surowe po wcześniejszym usunięciu skorupki. Po wyjęciu pestek mogą posłużyć do przygotowywania sałatek, kompotów i syropów. Można je też zamrażać i suszyć. Są ciekawym dodatkiem do drinków.

Owoce liczi zawierają cukier, białko, kwas jabłkowy i dużo witaminy C. Są jednak nietrwałe - w warunkach pokojowych świeżość zachowują przez 2-3 dni.

Kaki

Pochodzi z Chin i Japonii. Przypomina pomidora z czterema listkami na spodzie. Owoce mogą być pomarańczowe, czerwone lub żółte. Ze względu na aromat i soczystość najbardziej cenione są dojrzałe kaki. Ich miąższ jest bardzo słodki, lekko galaretowaty.

Kaki jada się na surowo, podobnie jak kiwi - za pomocą łyżeczki wyjmuje się miąższ z przepołowionych części. Można podawać je też gotowane, kandyzowane, przerabiane na dżemy, w formie sałatek, galaretek bądź lodów.

Owoc zawiera dużo cukrów, jest kaloryczny. Oprócz tego jest źródłem karotenów, wapnia, witamin A i C oraz błonnika.

Karambola

Określana jako „owoc gwiaździsty" - po pokrojeniu jej plasterki mają kształt gwiazdek. Pochodzi z Malezji. Jej owoce mają intensywnie żółtą barwę i charakterystyczny kształt o ostrych krawędziach. Miąższ jest chrupiący i soczysty, słodko-kwaśny.

Owoce te mogą być składnikiem sałatek owocowych, dań mięsnych, napojów, konfitur oraz tart. Można jeść je również na surowo. Usunięcie skórki nie jest konieczne. Warto natomiast pamiętać o wycięciu wypustek - mają gorzki smak.

Zaletą karamboli jest trwałość w temperaturze pokojowej. Owoc zawiera magnez, żelazo, witaminy C, A, B, beta-karoten, wapń, kwas cytrynowy.

Papaja

Pochodzi z Meksyku. Jest uprawiana w wielu krajach tropikalnych. Jej owoce są owalne. Dojrzałe są miękkie, pomarańczowe lub ciemnożółte. Miąższ ma barwę żółto-różową i wiele czarnych, jadalnych pestek. Ostry smak pestek sprawia, że są stosowane jako przyprawa.

Papaja może być spożywana na surowo - po obraniu, usunięciu pestek i pokrojeniu. W celu nadania bardziej wyrazistego smaku owoc można skropić sokiem z cytryny.

Papaja to odpowiedni dodatek do sałatek, dżemów, pikli. Dobrze smakuje gotowana i przyrządzana jak warzywa dyniowate. Warto przygotować z niej kompoty, soki albo syropy.

Kumkwat

Wyglądem przypomina pomarańczę, rozmiarem śliwkę. Owoc może być owalny lub kulisty. Ma pomarańczową, gładką i cienką skórkę. Wewnątrz znajduje się miąższ i pestki. W smaku jest lekko kwaskowaty, aromatyczny.

Owoce kumkwatu jada się na surowo ze skórką, gotuje lub kandyzuje. Mogą być składnikiem kompotów, marmolad, konfitur i nalewek. Dostarczają znacznych ilości witaminy C i soli mineralnych.

Gujawa

Są to zielonkawe owoce o kulistym lub gruszkowatym kształcie. Ich miąższ  jest biały, różowy, łososiowy lub czerwony. Wnętrze owocu jest słodkie, a skórka kwaśna.

Owoce zawierają znaczne ilości witaminy C (200-700 mg w 100 g gujawy), nawet pięciokrotnie więcej niż owoce cytrusowe. Bogate są też w cukry, białko, tłuszcz, błonnik, składniki mineralne (wapń, żelazo, potas, selen i fosfor) oraz witaminy A, B1, B2, PP.

W temperaturze pokojowej można je przechowywać jedynie przez kilka dni. Trwałość wydłuża konserwowanie, przerabianie na soki, kompoty, galaretki i konfitury. Na surowo spożywane są odmiany o słodszych owocach.

Pitaja

Pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie uprawiana w Azji. Występuje w trzech odmianach: różowa z białym miąższem, różowa z czerwonym miąższem i żółta z białym miąższem.

Pitaja nazywana jest smoczym owocem, ze względu na twardą skórkę z wypustkami. Miąższ jest miękki z licznymi czarnymi, niejadalnymi pestkami. W smaku niezbyt intensywny, lekko słodki.

Owoce te można jeść na surowo. Polecana jest jako dodatek do lodów lub sałatek. Pitaja jest niskokaloryczna. Zawiera dużo wody (80-90 procent), bogata jest w witaminy C, A, B i składniki mineralne takie jak fosfor i wapń. Jest też dobrym źródłem przeciwutleniaczy o działaniu przeciwnowotworowym.

Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"