Włosy, paznokcie i skóra odzwierciedlają nasz stan zdrowia. Kondycja organizmu bezpośrednio zależy od sposobu odżywiania. Urodzie sprzyja zadbanie w codziennych posiłkach o właściwą porcję potrzebnych składników odżywczych i substancji czynnych (wody, białka, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, witamin, makro- i mikroelementów).
Włosy jak z reklamy
Kondycja włosów zależy od wielu czynników. Coraz bardziej zanieczyszczone środowisko, spaliny, promieniowanie to elementy, na które nie mamy wpływu. Niedobór witamin i składników odżywczych powoduje, że włosy wypadają, są łamliwe i mało sprężyste, szybko się przetłuszczają bądź są przesuszone.
Włosy i paznokcie zbudowane są z keratyny zaliczanej do grupy nierozpuszczalnych w wodzie białek fibrylarnych. W diecie wzmacniającej włosy nie powinno więc brakować białka. Najlepszymi źródłami tego składnika są chude czerwone mięso, kurczak, ziarna roślin strączkowych, produkty mleczne i owoce cytrusowe. Dla włosów szczególnie istotne są aminokwasy siarkowe: metionina i cysteina. Dostarczają one siarki potrzebnej do wytwarzania keratyny.
Korzystne dla włosów jest też spożywanie kwasów z grupy omega 3. Znajdziemy je w olejach, orzechach i rybach. Dzięki nim nasze włosy będą zdrowe i lśniące.
Na stan włosów negatywnie wpływają słodycze, ostre przyprawy oraz nadmierne spożywanie alkoholu. Dobrze jest ograniczyć spożywanie bardzo słodkich owoców np. winogron. Duża ilość węglowodanów powoduje szybkie przetłuszczanie się włosów, powstawanie tłustego łupieżu i zaburzeń w pracy mieszków włosowych.