Reklama
Rozwiń

Camu camu – amazońska superjagoda

W rywalizacji o miano najbogatszego źródła naturalnej witaminy C acerola, guawa, czarna porzeczka, dzika róża i owoce acai muszą pokornie oddać laury roślinie, która w świecie zachodnim jest wciąż mało znaną ciekawostką ze sklepu z ekologiczną żywnością.

Publikacja: 05.05.2013 08:00

Camu camu – amazońska superjagoda

Foto: Domena publiczna

Amazoński zawodnik

Myrciaria dubia, nazywana powszechnie camu camu lub cacari, to krzew rosnący dziko na obszarze lasów amazońskich Brazylii i Peru.  Produkuje czerwonawe owoce rozmiarami zbliżone do niewielkiej cytryny, ale jeśli chodzi o walory odżywcze, zostawia cytrynę i pozostałe cytrusy daleko w tyle.

Artykuł pochodzi z portalu  Szatnia.pl

Camu camu odznacza się taką zawartością witaminy C, że jej owoce są zbyt kwaśne, by spożywać je na surowo. W Ameryce Południowej wykorzystuje się je do przygotowywania deserów i słodkich napojów, a także w celach leczniczych, zwłaszcza do zwalczania infekcji wirusowych i bakteryjnych, oraz do pielęgnacji skóry.

Rynek zachodni dopiero zaczyna wykorzystywać potencjał owoców camu camu, obecnie dostępnych pod postacią kapsułek lub proszku, który można dodawać do potraw lub pić zmieszany z wodą. Produkt niestety nie należy do tanich, a przy niskich kosztach pozyskiwania ekstraktów z innych naturalnych źródeł witaminy C, szanse na jego rozpowszechnienie są raczej niewielkie.

Cytryna odpada w przedbiegach

Świeże jagody camu camu zawierają minimum 2500 mg naturalnej witaminy C w 100g, co stanowi około 2-3 proc. ich świeżej masy. Dla porównania, zawartość tej witaminy w aceroli to około 2000 mg na 100g owoców, a w 100g cytryny, „kwaśniej" witaminy jest nie więcej niż  80 mg.

Na witaminie C jednak się nie kończy. Owoce camu camu to doskonałe źródło bioflawonoidów, które w badaniach in vitro i in vivo wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, uszczelniające i moczopędne, co przekłada się na ochronę przed licznymi chorobami i wiele korzyści dla urody.

Antyoksydacyjny potencjał rośliny  camu camu potęguje obecność kwasu elagowego, który typowo występuje w owocach jagodowych i ma niebagatelne znaczenie w profilaktyce antynowotworowej.

Samo zdrowie

Truizmem byłoby stwierdzenie, że witamina C ma ogromny wpływ na kondycję organizmu. O tym, że wzmacnia układ odpornościowy, wpływa dobroczynnie na układ pokarmowy, warunkuje syntezę kolagenu i bierze udział w kluczowych przemianach metabolicznych wie każdy, kto choć trochę interesuje się własnym zdrowiem.

Warto natomiast zwrócić uwagę na fakt, że połączenie witaminy C, flawonoidów i kwasu elagowego w takich ilościach czyni z camu camu bombę antyoksydacyjną, a z tym wiąże się już nie tylko ochrona przed infekcjami i redukcja zmarszczek.

Związki z grupy flawonoidów przede wszystkim chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, reumatoidalnym zapaleniem stawów i nieswoistymi zapaleniami jelit, wykazują zdolność zapobiegania procesom nowotworowym,  łagodzą dolegliwości alergiczne i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksycznych metali ciężkich. Kwas elagowy, podobnie jak bioflawonoidy, wykazuje zdolność unieczynniania związków rakotwórczych oraz przyczyniają się do naturalnej śmierci komórek nowotworowych. Znany jest także z właściwości antycukrzycowych.

Badania przeprowadzone w 2008 roku wykazały, że ekstrakt z owoców camu camu znacząco redukuje stres oksydacyjny, który jest jednym z czynników w rozwoju nowotworów, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia, udarów, zakrzepicy, cukrzycy i chorób neurodegeneracyjnych (np. choroby Alzheimera).

Biorąc pod uwagę niski indeks glikemiczny, dużą zawartość błonnika i niską kaloryczność, owoce camu camu, podobnie jak popularne owoce jagodowe, mogą być spożywane przez diabetyków i osoby odchudzające się, a ze względu na potencjał antyoksydacyjny są cennym uzupełnieniem diety sportowców.

Amazoński zawodnik

Myrciaria dubia, nazywana powszechnie camu camu lub cacari, to krzew rosnący dziko na obszarze lasów amazońskich Brazylii i Peru.  Produkuje czerwonawe owoce rozmiarami zbliżone do niewielkiej cytryny, ale jeśli chodzi o walory odżywcze, zostawia cytrynę i pozostałe cytrusy daleko w tyle.

Pozostało jeszcze 91% artykułu
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem