Ewa Minge o świętach Bożego Narodzenia

Projektantka mody opowiada o jej świętach Bożego Narodzenia i poleca suma pieczonego w porach.

Aktualizacja: 20.12.2013 13:50 Publikacja: 20.12.2013 13:43

W święta Bożego Narodzenia preferuję spotkania tradycyjne, chociaż dyskutowałam z synami o tym, czy jednak nie wyjechać. Mój starszy syn kusił mnie ofertami z katalogów. Ale mamy tego roku szczególne święta, teściowa mojego ojca, obchodzi w tym czasie 89 urodziny. Trzeba jej pomóc w przygotowaniach, choć do tej pory radzi sobie bardzo dobrze.

Lubię gdy na wigilijnym stole pojawiają się tradycyjne potrawy, dlatego w większości przygotowuję je sama, choć wymaga to wiele wysiłku. Z reguły zapraszam rodzinę i przyjaciół do siebie, goście również przynoszą swoje specjały. Spędzamy święta tak jak przed laty, gdy jeździliśmy do rodziców i dziadków. Nie żałujemy na nie pieniędzy, wolę dobrze zjeść niż kupować droższe kosmetyki, choć pilnuję też żeby jedzenia nie wyrzucać.

Nie zapominam o tych, którym się mniej powodzi. Pomagam im na co dzień, szczególnie ludziom starszym, ponieważ w dzisiejszych czasach pamiętamy o biednych dzieciach, a starość chowamy, nie chcemy o niej myśleć. Tradycyjnie drugiego dnia wyjeżdżam z rodziną do Zakopanego, nigdzie nie czuję się tak dobrze w święta jak w polskich górach.

Przepis Ewy Minge - Sum pieczony w porach

Sum

4 pory

2 cebule

2 głowki czosnku

Przyprawy

Suma dobrze umyć,zetrzec z niego czarny osad. Najlepiej przy pomocy metalowego zmywaka lub twardej szczoteczki. Natrzec porzadnie solą i czosnkiem granulowanym...pozostawic na kilka godzin. Najlepiej zrobic to dzien wczesniej. Po takim lezakowaniu suma jeszcze raz dobrze opłukać i natrzec olejem zmeszanym z przyprawami...sol,pieprz,czosnek,bazylia,po czm nałozyc do srodka krązki cebuli plasterki czosnku i pory w całosci . Szpikulcami zamknąc rybę lub klamerkmi. Wlozyc do naczynia najlepiej żeliwnego ,oblac olejem z przyprawami i dusic w nagrzanym uprzednio piekarniku pod przykryciem godzine.

Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem