Wysoki poziom cholesterolu – problem większości Polaków

Słowo „cholesterol” od dawna kojarzy się nam z chorobami serca i otyłością. Warto jednak wiedzieć, że nie każda cząsteczka tej substancji ma niekorzystny wpływ na zdrowie – cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, tyle że występuje w organizmie pod dwiema odmianami – „złego” i „dobrego”. Jaka jest naprawdę rola tych substancji? Czy warto kontrolować ich poziom we krwi?

Publikacja: 12.06.2014 11:24

Wysoki poziom cholesterolu – problem większości Polaków

Foto: ROL

Cholesterol w organizmie

Czym jest cholesterol? To substancja wchodząca między innymi w skład błon komórkowych, biorąca udział w produkcji hormonów sterydowych i kwasów żółciowych, odgrywa również ważną rolę w produkcji witaminy D, niezbędnej do prawidłowego przyswajania wapnia. Formy transportowe cholesterolu, występujące w krwi, dzielą się na lipoproteiny wysokiej (HDL) oraz niskiej gęstości (LDL), tzw. dobry i zły cholesterol. Uważa się, że podwyższony cholesterol typu LDL wpływa dodatnio na ryzyko wystąpienia chorób niedokrwiennych serca.

 

Poważny problem

Utrwalane przez wiele lat niekorzystne nawyki żywieniowe oraz siedzący tryb życia sprawiły, że obecnie mamy do czynienia z plagą zbyt wysokiego poziomu „ cholesterolu" we krwi. Na ten stan cierpi już blisko 60 proc. dorosłych Polaków, z czego aż 2/3 nie zdaje sobie z tego sprawy. Brak wdrożenia odpowiedniego postępowania może skutkować poważnymi schorzeniami – wysoki poziom cholesterolu jest bowiem jednym z trzech najważniejszych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. A tymczasem tylko 7 proc. mężczyzn i 8 proc. kobiet, u których obserwuje się hipercholesterolemię, jest prawidłowo leczonych. A w wielu przypadkach wystarczy tylko zmiana niektórych nawyków żywieniowych i stylu życia.

 

Wysoki cholesterol – jak się bronić?

Przede wszystkim warto postawić na odpowiednią dietę, zawierającą duże ilości błonnika – substancja ta wspomaga metabolizm cholesterolu w organizmie. Warto również zwiększyć podaż produktów roślinnych, które są bogatym źródłem wielu ważnych dla kondycji układu sercowo – naczyniowego witamin. Korzystny wpływ na poziom cholesterolu ma również spożywanie tzw. steroli roślinnych, które znajdują się nie tylko w naturalnych produktach, ale również niektórych artykułach spożywczych, które jemy na co dzień, tak jak produkty do smarowania kanapek, np. Flora pro.activ, która prócz zawartości steroli roślinnych posiada również bardzo korzystny, profil tłuszczowy – dzięki czemu może być składnikiem diety osób z hipercholesterolemią. Stosując profilaktykę chorób serca, warto również, zamiast pieczywa białego, spożywać pełnoziarniste pieczywo chrupie, np. Chaber, Sonko lub Wasa.

Cholesterol w organizmie

Czym jest cholesterol? To substancja wchodząca między innymi w skład błon komórkowych, biorąca udział w produkcji hormonów sterydowych i kwasów żółciowych, odgrywa również ważną rolę w produkcji witaminy D, niezbędnej do prawidłowego przyswajania wapnia. Formy transportowe cholesterolu, występujące w krwi, dzielą się na lipoproteiny wysokiej (HDL) oraz niskiej gęstości (LDL), tzw. dobry i zły cholesterol. Uważa się, że podwyższony cholesterol typu LDL wpływa dodatnio na ryzyko wystąpienia chorób niedokrwiennych serca.

Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla