Białko sojowe korzystnie wpływa na strukturę i wytrzymałość szkieletu

Dieta bogata w białko sojowe korzystnie wpływa na strukturę i wytrzymałość szkieletu - pisze Krzysztof Kowalski.

Aktualizacja: 16.09.2014 09:50 Publikacja: 16.09.2014 09:06

Nerki zwierząt spożywających więcej białka były w dużo gorszym stanie, zwłaszcza w grupie o diecie w

Nerki zwierząt spożywających więcej białka były w dużo gorszym stanie, zwłaszcza w grupie o diecie wzbogaconej białkiem mlecznym.

Foto: Fotorzepa, Adam Kardasz Adam Kardasz

Białko zawarte w ziarnie sojowym, wzbogacające dietę, skuteczniej wzmacnia kości od białka zawartego w mleku. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Wydziału Fizjologii Uniwersytetu w Granadzie. Poinformowało o tym pismo „Food & Function".

Hiszpańscy naukowcy – współpracujący z fizjologami z Uniwersytetu Weterynaryjnego w Wiedniu – przeprowadzili eksperyment, w którym wykorzystali 140 samców szczurów. Eksperyment trwał 12 tygodni (okres ten odpowiada mniej więcej dziewięciu latom w życiu człowieka).

Zwierzęta podzielono na cztery grupy. Dwie karmiono pożywieniem zawierającym normalną ilość białka ?(10 proc.), przy czym jedna otrzymywała białko sojowe, druga zwierzęce – ekstrakt z mleka. Pozostałe dwie grupy miały dietę bardzo bogatą w białko (45 proc.), także sojowe i mleczne.

Przeprowadzone doświadczenie wykazało, że szczury karmione pożywieniem wysokobiałkowym miały kości w lepszym stanie od karmionych normalnie. Zawierały one więcej minerałów. Poza tym lepsze dla kości okazało się białko sojowe.

Po zakończeniu eksperymentu okazało się także, że nerki zwierząt spożywających więcej białka były w dużo gorszym stanie, zwłaszcza w grupie o diecie wzbogaconej białkiem mlecznym.

Badania te są ważne ze względu na możliwość wykorzystania ich wyników w układaniu diety kobiet po menopauzie i w ogóle ludzi w wieku podeszłym.

– Wpływ produktów spożywczych na zdrowie, zwłaszcza rodzaj zawartego w nich białka, nie jest jeszcze wystarczająco poznany – wyjaśnia dr Virginia Aparicio, kierująca zespołem.

Białko zawarte w ziarnie sojowym, wzbogacające dietę, skuteczniej wzmacnia kości od białka zawartego w mleku. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Wydziału Fizjologii Uniwersytetu w Granadzie. Poinformowało o tym pismo „Food & Function".

Hiszpańscy naukowcy – współpracujący z fizjologami z Uniwersytetu Weterynaryjnego w Wiedniu – przeprowadzili eksperyment, w którym wykorzystali 140 samców szczurów. Eksperyment trwał 12 tygodni (okres ten odpowiada mniej więcej dziewięciu latom w życiu człowieka).

Kultura
Kultura designu w dobie kryzysu klimatycznego
Kultura
Noc Muzeów 2025. W Krakowie już w piątek, w innych miastach tradycyjnie w sobotę
Kultura
„Nie pytaj o Polskę": wystawa o polskiej mentalności inspirowana polskimi szlagierami
Kultura
Złote Lwy i nagrody Biennale Architektury w Wenecji
Kultura
Muzeum Polin: Powojenne traumy i dylematy ocalałych z Zagłady