Reklama

Badanie pizzy

Badanie ilości „cukru w cukrze” to filmowa fikcja. Ale liczenie bąbelków sera w pizzy to naukowy test.

Publikacja: 10.10.2014 09:27

Właściwy ser jest gwarancją najlepszego smaku

Właściwy ser jest gwarancją najlepszego smaku

Foto: 123RF

Pizza jest jednym z tych dań, które lubmy jadać na mieście, a do domu kupujemy gotowe. Toteż producenci usilnie pracują nad doskonaleniem swych produktów. Zlecili serię badań pizzy zespołowi z Uniwersytetu Auckland pod kierownictwem prof. Bryony James. Sprawozdanie z eksperymentów ukazało się na łamach magazynu „Journal of Food Science".

Badacze wzięli pod lupę jeden z najważniejszych składników pizzy – ser. Jaki powinien być, aby zostać „złotym standardem" dla wielbicieli włoskiego dania? Naukowcy próbowali badać to metodami sensorycznymi. Każdą próbkę musieli powąchać, obejrzeć, posmakować i na tej podstawie wydać opinię. Ale takie badania wymagają czasu, a wyniki są często niespójne.

– Nie wszystkie pęcherzyki sera w pizzy są jednakowo smaczne – mówi prof. James w filmie opublikowanym na YouTube. – O smaku decydują kompozycja i właściwości mechaniczne samego sera, a także każdego innego składnika pizzy.

Zespół badał pizze posypane tartym serem: mozzarellą, cheddarem, colby, edamskim, ementalerem, gruyerem, provolone, i pieczone w piecu przez określony czas. Następnie poszczególne dania były filmowane kamerą wysokiej rozdzielczości, a zdjęcia analizowane przez program komputerowy.

W miarę nagrzewania się sera woda uwięziona między niciami białka i kuleczkami tłuszczu zaczyna wrzeć. Zmienia się w parę wodną, która gromadząc się, tworzy bańki w serze. W przypadku elastycznego sera pęcherzyki będą duże. Jeżeli ser jest mniej elastyczny, bańki pozostaną niewielkie. Ilość tłuszczu, jaka wydostaje się na powierzchnię pizzy, decyduje o tym, czy pęcherzyki są mocniej czy mniej zarumienione i czy otwierają się na powierzchni.

Reklama
Reklama

Mozzarella okazała się najlepsza. Przez naukowcami stoi kolejne zadanie – ustalenie optymalnego składu chemicznego sosu.

Kultura
Sztuka 2025: Jak powstają hity?
Kultura
Kultura 2025. Wietrzenie ministerialnych i dyrektorskich gabinetów
Kultura
Liberum veto w KPO: jedni nie mają nic, inni dostali 1,4 mln zł za 7 wniosków
Kultura
Pierwsza artystka z niepełnosprawnością intelektualną z Nagrodą Turnera
Kultura
Karnawał wielokulturowości, który zapoczątkował odwilż w Polsce i na świecie
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama