Badanie pizzy

Badanie ilości „cukru w cukrze” to filmowa fikcja. Ale liczenie bąbelków sera w pizzy to naukowy test.

Publikacja: 10.10.2014 09:27

Właściwy ser jest gwarancją najlepszego smaku

Właściwy ser jest gwarancją najlepszego smaku

Foto: 123RF

Pizza jest jednym z tych dań, które lubmy jadać na mieście, a do domu kupujemy gotowe. Toteż producenci usilnie pracują nad doskonaleniem swych produktów. Zlecili serię badań pizzy zespołowi z Uniwersytetu Auckland pod kierownictwem prof. Bryony James. Sprawozdanie z eksperymentów ukazało się na łamach magazynu „Journal of Food Science".

Badacze wzięli pod lupę jeden z najważniejszych składników pizzy – ser. Jaki powinien być, aby zostać „złotym standardem" dla wielbicieli włoskiego dania? Naukowcy próbowali badać to metodami sensorycznymi. Każdą próbkę musieli powąchać, obejrzeć, posmakować i na tej podstawie wydać opinię. Ale takie badania wymagają czasu, a wyniki są często niespójne.

– Nie wszystkie pęcherzyki sera w pizzy są jednakowo smaczne – mówi prof. James w filmie opublikowanym na YouTube. – O smaku decydują kompozycja i właściwości mechaniczne samego sera, a także każdego innego składnika pizzy.

Zespół badał pizze posypane tartym serem: mozzarellą, cheddarem, colby, edamskim, ementalerem, gruyerem, provolone, i pieczone w piecu przez określony czas. Następnie poszczególne dania były filmowane kamerą wysokiej rozdzielczości, a zdjęcia analizowane przez program komputerowy.

W miarę nagrzewania się sera woda uwięziona między niciami białka i kuleczkami tłuszczu zaczyna wrzeć. Zmienia się w parę wodną, która gromadząc się, tworzy bańki w serze. W przypadku elastycznego sera pęcherzyki będą duże. Jeżeli ser jest mniej elastyczny, bańki pozostaną niewielkie. Ilość tłuszczu, jaka wydostaje się na powierzchnię pizzy, decyduje o tym, czy pęcherzyki są mocniej czy mniej zarumienione i czy otwierają się na powierzchni.

Mozzarella okazała się najlepsza. Przez naukowcami stoi kolejne zadanie – ustalenie optymalnego składu chemicznego sosu.

Pizza jest jednym z tych dań, które lubmy jadać na mieście, a do domu kupujemy gotowe. Toteż producenci usilnie pracują nad doskonaleniem swych produktów. Zlecili serię badań pizzy zespołowi z Uniwersytetu Auckland pod kierownictwem prof. Bryony James. Sprawozdanie z eksperymentów ukazało się na łamach magazynu „Journal of Food Science".

Badacze wzięli pod lupę jeden z najważniejszych składników pizzy – ser. Jaki powinien być, aby zostać „złotym standardem" dla wielbicieli włoskiego dania? Naukowcy próbowali badać to metodami sensorycznymi. Każdą próbkę musieli powąchać, obejrzeć, posmakować i na tej podstawie wydać opinię. Ale takie badania wymagają czasu, a wyniki są często niespójne.

Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem