Jerozolima – kulinarna podróż z Yotamem Ottolenghim w Kuchnia+

Kuchnia jest miejscem łączącym ludzi skuteczniej niż dyplomatyczne zabiegi . Pokazuje to dokument „Jerozolima – kulinarna podróż z Yotamem Ottolenghim". Premiera 1 listopada o 21.00 na kanale Kuchnia+ - pisze Małgorzata Piwowar.

Publikacja: 01.11.2014 09:03

Jerozolima – kulinarna podróż z Yotamem Ottolenghim w Kuchnia+

Jerozolima – kulinarna podróż z Yotamem Ottolenghim w Kuchnia+

Foto: Kuchnia+

Yotam Ottolenghi, Izraelczyk, od 20 lat mieszka w Londynie, gdzie prowadzi restaurację wspólnie z Samim Tamimim, palestyńskim kucharzem. Obaj urodzili się i dorastali w Jerozolimie. Ich restauracja specjalizuje się w łączeniu potraw krajów Bliskiego Wschodu. I taka też jest podróż sentymentalna, którą Yotam odbywa do kraju swego dzieciństwa. Miejsce, w którym stykają się trzy kultury: muzułmańska, chrześcijańska i żydowska jest bardzo bogate w niepotykane gdzie indziej smaki i wonie.

- Smaki dzieciństwa zostały w mojej pamięci – zwierza się Ottolenghi. – Gotując, czerpię z nich natchnienie. Jerozolimska kuchnia ma niezwykle silny, ziołowy aromat, jak oregano i tymianek, ale to coś więcej...

Widzowie zobaczą, jak wygląda ulubiony deser Yotama - salep, spożywany zresztą w arabskiej części miasta.

- W dzieciństwie uwielbiałem też falafel – pamięta Yotam. - Kupowałem go wracając ze szkoły. Je się go zawsze i wszędzie, to typowe jerozolimskie uliczne jedzenie. Kiedy powstawało państwo Izrael, ludność nie miała lokalnej kuchni pasującej do tutejszego klimatu. Od razu jednak zaczęto adaptować różne sycące potrawy i o dziwo, falafel, potrawa typowo arabska, przyjął się wśród żydowskich imigrantów jako jeden z pierwszych.

W Zachodniej Jerozolimie, w Azurze, od prawie 60 lat podaje się tradycyjne żydowskie potrawy. Kucharz Elran pochodzi z rodziny sefardyjskich Kurdów. Serwuje m.in. kubbeh hamusta, kurdyjską zupę popularną w Jerozolimie.

- Nieraz próbowałem zrobić taką zupę, ale nigdy mi nie wyszła – wyjaśnia Yoram. - Namówiłem Elrana, żeby mnie nauczył. Oto podstawa tej zupy: mielona wołowina, papryka, pomidory, cebula, piniole.

Po raz pierwszy Yotam jest gościem palestyńskiego domu w Jerozolimie. Tej wizycie towarzyszą spore emocje i tam także odbywa się rozmowa na temat trudnego sąsiedztwa doświadczanego przez mieszkańców Jerozolimy...

15 kilometrów od Jerozolimy mieszka niezwykła jak na tamten kraj para: Żydówka i Palestyńczyk. W małej arabskiej wiosce prowadzą w domu restaurację. Yaakov zajmuje się gośćmi, a jego żona, Michal, gotuje.

- Gotujemy to, co chcą jeść goście – wyjaśniają gospodarze.

I tak miesza się kuchnia żydowskiej diaspory z kuchnią palestyńską. Gospodarze z dumą mówią, że do przygotowywanych potraw dodają chrzanu wyjaśniając, że pochodzi on z warszawskiego getta...

Bardzo interesująca podróż – nie tylko kulinarnie, ale i kulturowo. Polecam.

Yotam Ottolenghi, Izraelczyk, od 20 lat mieszka w Londynie, gdzie prowadzi restaurację wspólnie z Samim Tamimim, palestyńskim kucharzem. Obaj urodzili się i dorastali w Jerozolimie. Ich restauracja specjalizuje się w łączeniu potraw krajów Bliskiego Wschodu. I taka też jest podróż sentymentalna, którą Yotam odbywa do kraju swego dzieciństwa. Miejsce, w którym stykają się trzy kultury: muzułmańska, chrześcijańska i żydowska jest bardzo bogate w niepotykane gdzie indziej smaki i wonie.

Pozostało 81% artykułu
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"