San Felipe Estirpe Malbec

Konkursy winiarskie trzymają się mocno, cokolwiek by sądzić o ich wynikach.

Aktualizacja: 04.02.2016 20:57 Publikacja: 04.02.2016 17:15

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

Wyeksponowana miniaturka zdobytego medalu lub chociaż rekomendacji, jak również stosowna informacja w opisie, wciąż potrafią zdziałać cuda. Pierwszym znanym i zrelacjonowanym winnym współzawodnictwem była prawdopodobnie degustacja zorganizowana przez francuskiego władcę Filipa Augusta, opisana przez Henriego d'Andeli w poemacie „La Bataille des Vins" z 1224 r.

Dziś trudno byłoby policzyć, ile konkursów winiarskich odbywa się co roku. Do tych najważniejszych i najbardziej prestiżowych należą Decanter World Wine Awards, International Wine Challenge, Concours General Agricole Paris czy International Wine & Spirit Competition. Każdy ma swoją specyfikę. Organizatorzy tego ostatniego podkreślają, że w trosce o bezstronność sędziów kieliszki są napełniane przed ich przybyciem, by kolor i kształt butelki nie zdradziły pochodzenia trunku.

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Kultura
Meksyk, śmierć i literatura. Rozmowa z Tomaszem Pindlem
Kultura
Dzień Dziecka w Muzeum Gazowni Warszawskiej
Kultura
Kultura designu w dobie kryzysu klimatycznego
Kultura
Noc Muzeów 2025. W Krakowie już w piątek, w innych miastach tradycyjnie w sobotę