Reklama

W cieniutkich listkach ciasta

Strudel wywodzi się z Austrii, a ściślej z Austro-Węgier, szalenie popularny był także na Węgrzech i w Rumunii i taką drogą dotarł do Galicji, gdzie został wchłonięty przez kuchnię żydowską. Dziś ten wypiek nie jest znany wszędzie w Polsce, za to szalenie popularny wśród Żydów na całym świecie, także w kuchni sefardyjskiej.

Publikacja: 29.06.2008 19:32

W cieniutkich listkach ciasta

Foto: stockfood

Przybiera rozmaite smaki, w zależności od nadzienia. Są deserowe – z owocami lub serem albo makiem, ale i wytrawne – z kapustą, innymi warzywami, ziemniakami, także z mięsem.

Żydzi jedli strudle często, na co dzień i od święta. Wybrałem strudla z kapustą, „codziennego”, ale i pasującego do stołu świątecznego, zwłaszcza na święto Sukkot, kiedy podaje się jak najwięcej potraw z warzyw i owoców jesiennych.

Istnieją różne wersje strudlowego ciasta, którego wykonanie wymaga pewnego doświadczenia. Musi wyjść listkowate jak papier. Sefardyjczycy idą do sklepu i kupują mrożone greckie ciasto filo, ale nie ma to jak klasyczny strudel przesiąknięty smakowitym masłem.

Takie samo ciasto jak w przepisie można nadziewać według woli. Jeśli robimy słodkie strudle, dodajemy do ciasta cukru pudru i nim też posypujemy gotowe danie.

ciasto:

Reklama
Reklama

300 g mąki

1 łyżka oliwy

1 jajko

1 łyżeczka octu winnego

pół łyżeczki soli

100 g masła

Reklama
Reklama

tarta bułka

nadzienie:

500 g kapusty

1 cebula

2 łyżki masła

2 łyżeczki soli

Reklama
Reklama

pół łyżeczki pieprzu

Mąkę przesiać i wysypać na stolnicę. Wlać rozkłócone jajko, oliwę, ocet, posolić i dolewając letniej wody, zagnieść dość miękkie ciasto, luźniejsze niż na pierogi. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki i powstaną w nim pęcherzyki powietrza. Uformować kulę, ułożyć na posypanej mąką stolnicy, przykryć wygrzaną miską i odstawić na godzinę.

Na stole rozłożyć czystą lnianą serwetę, oprószyć mąką, a pod serwetę włożyć talerz obrócony do góry dnem. Ciasto lekko rozwałkować, położyć na obrusie na spoczywającym pod nim talerzu i omączonymi dłońmi wyciągać ku sobie. Grubsze, zwisające poza stół końce obciąć nożyczkami. Wyjąć talerz, a ciasto zostawić do lekkiego przeschnięcia.

Przygotować nadzienie: cebulę zetrzeć na tarce. Podsmażyć chwilę na maśle. Dodać kapustę, wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Odstawić do przestygnięcia.

Ciasto skropić roztopionym masłem i posypać tartą bułką. Nałożyć farsz, pozostawiając po bokach kilkucentymetrowe marginesy, i zwinąć ciasto w rulon, końce zawijając pod spód.

Reklama
Reklama

Ułożyć strudel na wysmarowanej masłem blasze, polać stopionym masłem, wstawić do gorącego piekarnika (180 st.) i piec 30 – 40 minut, czasami skrapiając masłem, aż wierzch zrobi się złotobrązowy.Po wyjęciu pokroić. Podawać na ciepło lub na zimno.

Kultura
Sztuka 2025: Jak powstają hity?
Kultura
Kultura 2025. Wietrzenie ministerialnych i dyrektorskich gabinetów
Kultura
Liberum veto w KPO: jedni nie mają nic, inni dostali 1,4 mln zł za 7 wniosków
Kultura
Pierwsza artystka z niepełnosprawnością intelektualną z Nagrodą Turnera
Kultura
Karnawał wielokulturowości, który zapoczątkował odwilż w Polsce i na świecie
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama