Przybiera rozmaite smaki, w zależności od nadzienia. Są deserowe – z owocami lub serem albo makiem, ale i wytrawne – z kapustą, innymi warzywami, ziemniakami, także z mięsem.
Żydzi jedli strudle często, na co dzień i od święta. Wybrałem strudla z kapustą, „codziennego”, ale i pasującego do stołu świątecznego, zwłaszcza na święto Sukkot, kiedy podaje się jak najwięcej potraw z warzyw i owoców jesiennych.
Istnieją różne wersje strudlowego ciasta, którego wykonanie wymaga pewnego doświadczenia. Musi wyjść listkowate jak papier. Sefardyjczycy idą do sklepu i kupują mrożone greckie ciasto filo, ale nie ma to jak klasyczny strudel przesiąknięty smakowitym masłem.
Takie samo ciasto jak w przepisie można nadziewać według woli. Jeśli robimy słodkie strudle, dodajemy do ciasta cukru pudru i nim też posypujemy gotowe danie.
ciasto: