Nieocenione zasługi ziemniaka

ONZ wydała książkę kucharską z przepisami na dania z ziemniaków z całego świata. Organizacja uważa, że warzywo, które ocaliło miliony ludzi od śmierci głodowej, ma nadal ogromną rolę do odegrania.

Aktualizacja: 08.11.2008 00:36 Publikacja: 07.11.2008 13:15

Frytki

Frytki

Foto: Fotorzepa, MW Michał Walczak

Ziemniak jest czwartym najważniejszym produktem żywnościowym świata, po kukurydzy, pszenicy i ryżu. ONZ, która ogłosiła rok 2008 Rokiem Ziemniaka, wydała właśnie książkę „Ziemniak: dookoła świata w 200 przepisach”.

Jest tam ziemniak po włosku – nadziewany serem mascarpone – i zupa ziemniaczana z Mołdawii, którą przyrządza się miksując kartofle z serem i szczypiorkiem. Jest Boranie Katschalu z Afganistanu – pieczone ziemniaki z serem, czosnkiem i miętą. Smakoszom może przypaść wenezuelski gulasz z ziemniaków, bananów, kurczaka i cielęciny. Duńczycy polecają ziemniaki w karmelu, Rosjanie – kartofle ze śledziem, marchewką, jajkami, śmietaną, majonezem i burakiem.

Bogaty w witaminę C i skrobię ziemniak jest jednym z najzdrowszych warzyw – przekonuje szef Europejskiej Komisji Ekonomicznej ONZ (UNECE) Pier Giacomo Bianchi. – Im mniej go przetwarzamy, tym jest zdrowszy. U mnie w domu gotujemy ziemniaki na parze, dodajemy trochę oliwy, warzyw i ryby i wychodzi pyszne danie – mówi Siergiej Malaniczew, szef Departamentu Standardów Produkcji Rolniczej UNECE.

Człowiek je ziemniaki od 3500 lat, ale do Europy dotarły dopiero w XVI wieku. Łatwe w uprawie i tanie warzywo wkrótce stało się jednym z podstawowych produktów żynowściowych na naszym kontynencie. Kiedy w połowie XIX wieku w Irlandii plony zniszczyła zaraza, nastała klęska głodu. Zmarło ponad milion ludzi, a wiele milionów wyemigrowało.

Jedną z największych potęg ziemniaczanych świata jest Polska. Pod względem wielkości obszarów upraw tej rośliny ustępujemy tylko Chinom, Rosji i Ukrainie. W naszym kraju jest znanych aż 118 odmian ziemniaka, a przeciętny Polak zjada 130 kilogramów kartofli rocznie. Na świecie zdumienie wywołuje informacja, że popularne gatunki polskich wódek są produkowane właśnie z ziemniaków. Polska jest prawdopodobnie jedynym krajem świata, gdzie ziemniakowi wzniesiono aż dwa pomniki, a określających go nazw (m.in. pyra, bulwa, kartofel, ziemniak, grula, bandura) mamy niewiele mniej niż Eskimosi nazw śniegu.

– Pod względem ilości przepisów na dania z ziemniaka zajęlibyśmy chyba pierwsze miejsce na świecie. Mamy na przykład wielką różnorodność klusek, które się różnią proporcjami gotowanych i surowych ziemniaków – mówi „Rz” znany kucharz i smakosz Piotr Bikont. Jego zdaniem sprzedawcy nie dość podkreślają różnorodność dostępnych w Polsce gatunków kartofli. – Chciałbym wejść do sklepu i mieć do wyboru na przykład osiem różnych rodzajów, inne na sałatkę, a inne do pieczenia – rozmarza się Bikont. Jaki przepis na ziemniaki poleca? – Szokująca kanapka z ziemniaka. Na chleb kładziemy ugotowane ziemniaki i smarujemy odrobiną majonezu. Pycha – śmieje się kucharz.

Oprócz tego, że stanowią podstawę diety w wielu krajach, ziemniaki są też ważną rośliną przemysłową wykorzystywaną do produkcji spirytusu, mąki ziemniaczanej wykorzystywanej w wielu produktach żywnościowych, czy pasz.

Ziemniak jest czwartym najważniejszym produktem żywnościowym świata, po kukurydzy, pszenicy i ryżu. ONZ, która ogłosiła rok 2008 Rokiem Ziemniaka, wydała właśnie książkę „Ziemniak: dookoła świata w 200 przepisach”.

Jest tam ziemniak po włosku – nadziewany serem mascarpone – i zupa ziemniaczana z Mołdawii, którą przyrządza się miksując kartofle z serem i szczypiorkiem. Jest Boranie Katschalu z Afganistanu – pieczone ziemniaki z serem, czosnkiem i miętą. Smakoszom może przypaść wenezuelski gulasz z ziemniaków, bananów, kurczaka i cielęciny. Duńczycy polecają ziemniaki w karmelu, Rosjanie – kartofle ze śledziem, marchewką, jajkami, śmietaną, majonezem i burakiem.

Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"