Dla jaroszy – wegetariańska wersja żydowskiego kawioru, który normalnie robi się na bazie drobiowych wątróbek. Można by to nazwać pastą albo dipem, ale jest to też ciekawa, nowoczesna propozycja na tradycyjny szabasowy stół.
Nie inaczej jest w przypadku cymesu nowojorskiego, który skomponowali żydowscy emigranci w USA, mając do dyspozycji nieznane u nas do niedawna bataty, a także świeże czarne porzeczki przez cały rok. Bataty już u nas sprzedają, więc można swoją żydowską kuchnię nieco rozwinąć.
Kurczak z morelami zawiera coś nowego, czyli orzeszki piniowe (pignoli) – te w razie czego można zastąpić ziarnami słonecznika.
[srodtytul]Kawior żydowski wegetariański[/srodtytul]
200 g zielonego groszku • 150 zielonej fasolki szparagowej • 3 cebule • 15 orzechów włoskich • 3 jajka • 100 ml oleju • sól i pieprz