Trochę żydowskiego fusion

Na zakończenie tego cyklu poświęconego kuchni Żydów Rzeczypospolitej, po dokonaniu remanentu, postanowiłem zamieścić kilka przepisów, które nie zmieściły się w żadnym z poprzednich odcinków, a warte są zaprezentowania.

Publikacja: 29.12.2008 07:26

Trochę żydowskiego fusion

Foto: stockfood

Dla jaroszy – wegetariańska wersja żydowskiego kawioru, który normalnie robi się na bazie drobiowych wątróbek. Można by to nazwać pastą albo dipem, ale jest to też ciekawa, nowoczesna propozycja na tradycyjny szabasowy stół.

Nie inaczej jest w przypadku cymesu nowojorskiego, który skomponowali żydowscy emigranci w USA, mając do dyspozycji nieznane u nas do niedawna bataty, a także świeże czarne porzeczki przez cały rok. Bataty już u nas sprzedają, więc można swoją żydowską kuchnię nieco rozwinąć.

Kurczak z morelami zawiera coś nowego, czyli orzeszki piniowe (pignoli) – te w razie czego można zastąpić ziarnami słonecznika.

[srodtytul]Kawior żydowski wegetariański[/srodtytul]

200 g zielonego groszku • 150 zielonej fasolki szparagowej • 3 cebule • 15 orzechów włoskich • 3 jajka • 100 ml oleju • sól i pieprz

Cebule posiekać i zezłocić na oleju. Dodać groszek i drobno posiekaną fasolkę. Smażyć dalej, mieszając, aż fasola będzie miękka. Przestudzić.

Przełożyć do miksera, dodać orzechy, jajka ugotowane na twardo i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli pasta będzie za sucha, dodać więcej oleju.

Podawać z pieczywem.

[srodtytul]Cymes nowojorski[/srodtytul]

250 g marchwi • 1 batat • 1 ziemniak • 1 cebula • 10 suszonych śliwek bez pestek • 5 suszonych moreli • 2 – 3 łyżki czarnych porzeczek • 2 łyżki rodzynek sułtańskich • 2 łyżki miodu • sok z połowy cytryny • 1 – 2 łyżeczki świeżego startego imbiru • pół łyżeczki cynamonu • szczypta cukru • 2 łyżki masła lub tłuszczu drobiowego lub oleju

Marchew pokroić w plasterki, batata i ziemniaka w kostkę. Zalać osoloną i posłodzoną wodą i gotować „do pierwszej miękkości”. Jarzyny odcedzić, wywar zachować.

Cebulę posiekać i przeszklić na tłuszczu. Wymieszać z ugotowanymi jarzynami. Zalać wywarem tak, aby jarzyny były całkowicie przykryte, i dodać pozostałe składniki. Zapiekać pod przykryciem przez 40 minut w temperaturze 160 st. Na ostatnie 10 minut odkryć.

[srodtytul]Kurczak nadziewany morelami[/srodtytul]

1 kurczak • 4 ząbki czosnku • 3/4 łyżeczki pieprzu • 3/4 łyżeczki soli • 1 łyżeczka papryki

farsz: pół szklanki suszonych moreli • 1/4 szklanki soku z pomarańczy • 1 łyżeczka oleju • 1 cebula posiekana • 3/4 szklanki chleba pokrojonego w kostkę • 3/4 szklanki uprażonych orzeszków piniowych • 2 łyżki oleju

Czosnek rozetrzeć z solą. Dodać pieprz oraz paprykę i natrzeć tym kurczaka. Nakryć folią i wstawić na noc do lodówki. Wyjąć z lodówki pół godziny przed nadziewaniem.

Morele posiekać i namoczyć na godzinę w soku pomarańczowym. Cebulę zezłocić na oleju, dodać morele z sokiem, chleb i orzeszki.

Nałożyć farsz do kurczaka, zaszyć lub zaszpilić, związać nogi nitką.

Ułożyć w formie, wlać szklankę wody. Spryskać kurczaka olejem i wetrzeć go w skórę. Wstawić do piekarnika (230 st.) na 20 minut. Wyjąć, polać sosem, przykryć blachę folią aluminiową i piec dalej w 180 st., aż pod nakłuciem udka szpikulcem ukaże się czysty sok (ok. 1 godziny).

Przenieść na półmisek i przed podaniem na 10 minut przykryć luźno folią.

Kultura
Muzeum Polin: Powojenne traumy i dylematy ocalałych z Zagłady
Kultura
Jeff Koons, Niki de Saint Phalle, Modigliani na TOP CHARITY Art w Wilanowie
Kultura
Łazienki Królewskie w Warszawie: długa majówka
Kultura
Perły architektury przejdą modernizację
Kultura
Afera STOART: czy Ministerstwo Kultury zablokowało skierowanie sprawy do CBA?
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem