[wyimek]Jesteśmy prześmiewcami. W zwyczajowym toaście dziękujemy Bogu za to, że Gruzja to taki mały naród - Helena Amiradżibi [/wyimek]
O gruzińskim stole pisał Ryszard Kapuściński, który w tym celu sięgnął do obrazów „wielkiego naiwnego” Nika Pirosmanaszwili. „Głównym tematem jego obrazów są wieczerze – pisze Kapuściński w »Imperium«. – Na tle krajobrazów Gruzji – obfity stół, za tym stołem Gruzini piją i jedzą. Stół jest na pierwszym planie. (...) Stoły zawalone żarciem. Pieczone barany. Tłuste prosiaki. Wina czerwone i ciężkie jak cielęca krew. Soczyste arbuzy. Pachnące granaty. (...) Gruzja Nika jest syta, ciągle biesiadująca, dobrze odkarmiona. Kraj płynie mlekiem. Z nieba sypie się manna. Wszystkie dni są tłuste”.
[srodtytul]Jagnięcina i gołąbki[/srodtytul]
Czego tu naprawdę dużo? – pytam Helenę Amiradżibi, autorkę „Książki antykucharskiej” – Warzyw! Jemy mnóstwo zieleniny, mniej mięsa. Rzadko u nas spotkać można wieprzowinę, bo za gorąco, rzadko wołowinę, bo krowy nie miałyby się gdzie paść. Mamy same góry. Najwięcej jest baranów – mówi Helena. – A zatem jagnięcina to nasz przysmak, lubię ją zwłaszcza w formie szaszłyku, a kocham się w tołmie, czyli gołąbkach zawijanych w liście winogron. Moja mama robiła najlepsze. Kto by chciał sięgnąć po danie narodowe... musi spróbować łobio. – Jest to jedna z moich ulubionych potraw, niby zwykła fasola, ale jest w niej to coś... – mówi zakochana w Gruzji Katarzyna Pakosińska. Podaje przepis: – Wystarczy nam 400 g fasoli czerwonej, 100 g orzechów włoskich zmielonych, kilka ząbków czosnku, kolendra, bazylia, szafran, cebulka, ciut octu winnego. Z gruzińskich przystawek lubię jeszcze marynowaną paprykę z orzechowym nadzieniem i badridżani. No i jasne, że chaczapuri, te z Imereti...
[srodtytul]Oby był dobry tamada[/srodtytul]
Tak jak w gruzińskich daniach zwykle znajdziemy orzechy włoskie, na stole dobre, stare wino, to przy biesiadzie nie może zabraknąć tamady. – To najważniejsza osoba każdego gruzińskiego biesiadowania! Mówiąc krótko, tamada to mistrz ceremonii. Odpowiedzialny jest za toasty.