– Pan Bóg mówi, że wszystko, co czynisz, czyń na chwałę Boga – wyjaśnia o. Patryk Ostrzyżek z opactwa benedyktynów w Lubiniu, który produkuje benedyktynkę z akcyzą.
– Droga do produkcji to droga przez mękę – ripostuje Karol Majewski, który jako pierwszy w Polsce dostał zgodę na ręczną produkcję nalewek.
[srodtytul]Jak w cywilizowanych krajach[/srodtytul]
Do Kazimierza nad Wisłą w ubiegłą sobotę zjechali pasjonaci nalewek z całej Polski i właściciele małych firm rodzinnych, które już produkują nalewki z akcyzą.
– Chcemy się zastanowić, jak uprościć przepisy dotyczące produkcji nalewek – mówi Karol Majewski z firmy Nalewki Staropolskie. Przyjechali na zaproszenie Kresowej Akademii Smaku z Lublina, żeby wziąć udział w I Konwencie Mistrzów Polskich Nalewek.