Skarby mazowieckiej kuchni

Regionem o największej powierzchni użytków rolnych jest Mazowsze. Tu mieszczą się wyspecjalizowane obszary, słynące w Europie z produkcji owoców i warzyw, hodowli bydła mlecznego czy drobiu.

Publikacja: 10.05.2010 07:00

Skarby mazowieckiej kuchni

Foto: materiały prasowe

Wystarczy wyjechać poza stolicę – na Kurpie, na ziemię radomską czy płocką, by znaleźć się w otoczeniu przepięknych lasów i wód, gdzie są wymarzone warunki do produkcji rolnej.

Wędrówki kulinarne po Mazowszu w związku z organizowanym od kilku lat konkursem „Nasze kulinarne dziedzictwo” przyniosły bogaty rezultat w postaci dokumentacji i promocji specyficznych lokalnych wyrobów. Niektóre z nich szczycą się zdobyciem statuetki kulinarnej perły. Są to m.in.: sójki mazowieckie z Podcierni, kurpiowskie piwo kozicowe (jałowcowe), kiełbasy z powiatu węgrowskiego i sokołowskiego: „palcem napychana”, jałowcowa i „nożem krojona”, sery Honoraty z Rososzy, obwarzanki z Odrzywołu czy mąka pszenna podlaska z Korczewa.

Niektóre mazowieckie produkty kulinarne charakteryzują się unikatowym historycznym nazewnictwem, jak np.: przyzucha, gulon, rejbak, fafernuchy, parowańce, sójki mazowieckie, byczki kościelne, parzaki. Wiele z nich jest wyróżnikiem kultury i tradycji regionu, jak choćby miody: grycak i lipca, chleb grycan, mięso „w kieńdziuku”, placki burocoki, podpłomyki i wiele innych.

Dziedzictwo kulinarne ma związek z zachowaniem różnorodności biologicznej w rolnictwie. Najwyżej cenione są te produkty, których surowce pochodzą z lokalnych odmian roślin, takich jak dawne odmiany owoców (zwłaszcza jabłek i śliwek – węgierka łowicka), stare odmiany zbóż (orkisz, płaskurka) oraz rodzimych ras zwierząt gospodarskich: trzody chlewnej (świnia złotnicka), drobiu (kura zielononóżka, gęś biłgorajska), bydła (krowa polska czerwona).

[srodtytul]Promocja[/srodtytul]

Samorząd województwa mazowieckiego podejmuje działania mające na celu promocję produktów żywnościowych, przygotowywanych według tradycyjnych receptur i metod wytwarzania. Niedawno miało miejsce rozstrzygnięcie III edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2009.

Z grona 12 nagrodzonych laurem – siedmiu wytwórców zaprezentuje swoje produkty na Praskiej Giełdzie Spożywczej podczas VI Dni Produktów Tradycyjnych „Polskie Smaki” 12 i 13 czerwca 2010 r. Będzie to Bekon z Szydłowca (po raz trzeci) z wyrobami i przetworami mięsnymi, a zwłaszcza z udźcem indyczym pieczonym po szydłowiecku; Browar Ciechan z Ciechanowa (po raz drugi) z krzepiakiem; Pasieka Kurpik Teresy i Czesława Niedźwiedzkich z Olszewa-Borek (po raz drugi) z miodami; Gospodarstwo Agroturystyczne Kurpianka Teresy Szymczak z Lelisu z półksiężycami, skneckami z cebulą i z psiwem kozicowym; Honorata Cieślak z Rososzy z serami domowymi Rosiaka; Adam i Wojciech Piotrkowscy z Żuromina (po raz drugi) z miodami oraz Smaki i Aromaty Anny Langowskiej z Kobyłki (po raz drugi) z przetworami owocowymi i warzywnymi – w szczególności z malinami z rumem.

Należy podkreślić, że Smaki i Aromaty podczas ubiegłorocznych Dni Produktów Tradycyjnych na Praskiej Giełdzie zdobyły Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najciekawsze stoisko – zwyciężając w gronie kilkudziesięciu wystawców z trzech województw. Taki sam puchar rok wcześniej zdobył Bekon, który w roku ubiegłym uzyskał w tej kategorii drugie miejsce.

W obydwu przypadkach czynnikiem decydującym o przewadze nad pozostałymi wystawcami była znakomita umiejętność przekazania wiedzy o oferowanych produktach – o sposobach oraz tradycji ich wytwarzania.

Producenci z Mazowsza wzięli udział we wszystkich pięciu edycjach „Polskich Smaków”, oferując szeroką gamę produktów tradycyjnych z tego regionu. Nie zaprezentowali jednak wszystkiego. Jak dotąd jednym z „wielkich nieobecnych” spośród mazowieckich smaków jest pańska skórka – tradycyjny biało-różowy cukierek w papierku sprzedawany w Warszawie na odpustach oraz w dniu Wszystkich Świętych.

Wystarczy wyjechać poza stolicę – na Kurpie, na ziemię radomską czy płocką, by znaleźć się w otoczeniu przepięknych lasów i wód, gdzie są wymarzone warunki do produkcji rolnej.

Wędrówki kulinarne po Mazowszu w związku z organizowanym od kilku lat konkursem „Nasze kulinarne dziedzictwo” przyniosły bogaty rezultat w postaci dokumentacji i promocji specyficznych lokalnych wyrobów. Niektóre z nich szczycą się zdobyciem statuetki kulinarnej perły. Są to m.in.: sójki mazowieckie z Podcierni, kurpiowskie piwo kozicowe (jałowcowe), kiełbasy z powiatu węgrowskiego i sokołowskiego: „palcem napychana”, jałowcowa i „nożem krojona”, sery Honoraty z Rososzy, obwarzanki z Odrzywołu czy mąka pszenna podlaska z Korczewa.

Pozostało 80% artykułu
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"