Sporo radości mogą dostarczyć - nie tylko dzieciom - lody z soku owocowego, najlepiej świeżo wyciśniętego, wlanego do pojemniczków na kostki lodu. Wystarczy w chwili, gdy już mocno stężeją, włożyć do każdego pojemniczka patyczek, a mamy świetne, lekkostrawne lody owocowe. I to w małych porcjach.
Sorbet malinowy
750 g malin
3/4 szklanki cukru
2 łyżki syropu malinowego
Maliny opłukać, przebrać i dokładnie zmiksować. Cukier zagotować z 3/4 szklanki wody. Do malaksera przełożyć masę malinową, wlać ciepły syrop z wody i cukru oraz syrop malinowy. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do metalowego naczynia i odstawić do lodówki na 3 godziny. Co 30 minut sorbet należy dokładnie miksować. Na 10 minut przed podaniem trzeba spulchnić mikserem.
źródło: www.kulinaria.foody.pl
Lody o smaku... niebanalnym
Oprócz znanych na całym świecie lodów śmietankowych czy owocowych, eksperymentatorzy proponują też inne smaki.
Znani włoscy kucharze z uporem powtarzają, że wszystko, co co jest jadalne, może zostać zamienione w lody.
W Japonii, kraju, który lody ukochał nade wszystko, kulinarni kreatorzy bardzo poważnie potraktowali to twierdzenie. W szale namiętnej twórczości japońscy hm.... cukiernicy? stworzyli lody o smaku: węgorza, kurczaka, kaktusa, słodkich ziemniaków, kukurydzy lub krewetek. Azjaci lubują się w lodach, nic więc dziwnego, że przyrządzają ten królewski deser nawet z durianu - najbardziej śmierdzącego owocu na świecie, którego spożycie i warunki sprzedaży są ograniczone licznymi obostrzeniami. Smacznego.
Dla chętnych do eksperymentowania - przepisy na lody może mniej awangardowe, ale smakowite:
Sorbet ogórkowy:
4 zielone ogórki (800 g)
sok z 1 cytryny
1 łyżka cukru
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 białko
Ogórki obrać, przekroić wzdłuż, usunąć pestki, pokroić i zmiksować. Sok z cytryny zagotować z cukrem, wystudzić. Masę ogórkową wymieszać z syropem i winem. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą. Powstałą masę przełożyć do metalowego naczynia i odstawić do zamrażalnika na 3 godziny. Co 30 minut sorbet należy dokładnie zmiksować. Na 10 minut przed podaniem, trzeba spulchnić mikserem.
źródło: www.kulinaria.foody.pl
Sorbet z zielonej herbaty i miodu
4 torebki herbaty zielonej (najlepiej o aromacie cytrusowym),
1 l wody,
40 dag cukru,
10 dag miodu,
sok z 1 cytryny i 1 pomarańczy.
Herbatę zaparzyć w 0,5 l wody. Resztę wody wlać do rondla, dodać cukier i miód, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze kilka chwil, cały czas mieszając. Ostudzić, dolać zaparzoną herbatę i sok z owoców. Następnie całość wymieszać, rozlać do pucharków i umieścić w zamrażarce na około 2,5 godziny, co jakiś czas mieszając, by masa nie zamarzła.
źródło: herbatka.bloog.pl
Sorbet pomidorowy
750 g pomidorów
120 g cukru
100 ml wody
3 łyżki stołowe słodkiego wina muscat
świeże liście mięty do ozdoby
Wymieszaj pokrojone pomidory (bez skórki), sok z cytryny i syrop (uzyskany z wymieszania cukru z wodą) do konsystencji lekkiego puree. Dodaj wino. Schłódź w lodówce, a potem wymieszaj w mikserze do lodów (jeśli nie masz maszyny i korzystasz z zamrażalnika, pamiętaj, by regularnie mieszać sorbet widelcem).
Ozdób liśćmi mięty przed podaniem.
źrodło: www.ofeminin.pl