Dziś babka i kiszka ziemniaczana to niewątpliwie najbardziej charakterystyczne i rozpoznawalne dla obszaru Puszczy Knyszyńskiej potrawy, a ich zasięg terytorialny ogranicza się do terenów historycznych Podlasia i Grodzieńszczyzny.
Babka ziemniaczana według przepisu
Marii Łukaszewicz z Supraśla Składniki: 1,5 kg surowych, tartych ziemniaków, ok. 60 dag ugotowanych, zmielonych ziemniaków, 4 całe jajka, 1 szklanka kaszy manny, 2 duże cebule, ok. pół szklanki oleju roślinnego lub podsmażonego boczku, ewentualnie podgardle.
Wykonanie: Cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać do wymieszanych ziemniaków i kaszy, wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką blachy. Można dodać jeszcze podsmażony boczek, położyć na wierzch żeberka, kawałki zmielonego mięsa lub grzyby. Następnie piec ok. 1,5 godz., zaglądając do środka.