Co powinniśmy zrobić, aby na wiosnę dobrze się poczuć?
Zacząć zdrowo się odżywiać i włączyć do codziennego trybu życia regularną aktywność fizyczną.
Ale to warto o każdej porze roku!
To prawda. Jednak po okresie długiej zimy nasz organizm jest przemęczony i aby umożliwić mu powrót do równowagi, musimy zadbać o to, aby dostarczyć mu jak najwięcej zdrowych składników odżywczych, a unikać konsumpcji wysokokalorycznej i przetworzonej, a więc bezwartościowej żywności. Zadbajmy o to, by w naszej codziennej diecie znalazło się więcej produktów z pełnego ziarna, pełnowartościowe białko w postaci chudego mięsa, jak np. indyk lub cielęcina. Ważne są także ryby, zwłaszcza morskie – będące dodatkowo źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Obowiązkowo powinniśmy spożywać także produkty mleczne, które poprawią naszą florę bakteryjną w jelitach i są źródłem bakterii probiotycznych pozytywnie wpływających na odporność naszego organizmu.
Wybierajmy jednak raczej naturalne jogurty, kefir i maślankę niż owocowe, które są dodatkowo słodzone. Na wiosnę należy wzbogacić swoją dietę o maksymalną ilość witamin, jeść dużo warzyw i owoców, aby usprawnić funkcjonowanie naszego organizmu w tym przejściowym dla organizmu okresie.