Reklama
Rozwiń

Jak odżyć po zimie

Z dietetykiem oraz trenerem żywienia dr n. med. Anną Lewitt rozmawia Kamilla Staszak

Publikacja: 20.03.2012 07:45

Jak odżyć po zimie

Foto: ROL

Co powinniśmy zrobić, aby na wiosnę dobrze się poczuć?

Zacząć zdrowo się odżywiać i włączyć do codziennego trybu życia regularną aktywność fizyczną.

Ale to warto o każdej porze roku!

To prawda. Jednak po okresie długiej zimy nasz organizm jest przemęczony i aby umożliwić mu powrót do równowagi, musimy zadbać o to, aby dostarczyć mu jak najwięcej zdrowych składników odżywczych, a unikać konsumpcji wysokokalorycznej i przetworzonej, a więc bezwartościowej żywności. Zadbajmy o to, by w naszej codziennej diecie znalazło się więcej produktów z pełnego ziarna, pełnowartościowe białko w postaci chudego mięsa, jak np. indyk lub cielęcina. Ważne są także ryby, zwłaszcza morskie – będące dodatkowo źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Obowiązkowo powinniśmy spożywać także produkty mleczne, które poprawią naszą florę bakteryjną w jelitach i są źródłem bakterii probiotycznych pozytywnie wpływających na odporność naszego organizmu.

Wybierajmy jednak raczej naturalne jogurty, kefir i maślankę niż owocowe, które są dodatkowo słodzone. Na wiosnę należy wzbogacić swoją dietę o maksymalną ilość witamin, jeść dużo warzyw i owoców, aby usprawnić funkcjonowanie naszego organizmu w tym przejściowym dla organizmu okresie.

Czy to dobry pomysł, aby polecać nowalijki, w których pełno chemii?

Przecież nie zjemy od razu kilograma rzodkiewek! Oczywiście z sałatą, szczypiorkiem lub pomidorami lepiej poczekać do lata, ale mamy doskonałe mrożonki, na które zazwyczaj selekcjonuje się wartościowe plony. Poza tym są też takie warzywa jak kapusta, buraki czy kalarepa, które zachowują swoje właściwości odżywcze.

A jeśli w czasie zimy przybyło nam kilka kilo, co zrobić, aby je zgubić?

Przede wszystkim nie odchudzajmy się zbyt gwałtownie, gdyż potem szybko wrócimy do starej wagi lub nawet ją zwiększymy. Na zrzucenie 1 kg tłuszczu musimy wydatkować 7,500 kcal/kg. To się nie odbędzie tylko poprzez ograniczanie pożywienia, ale potrzebny jest wzmożony ruch. W racjonalnej diecie powinniśmy zmniejszyć wielkość spożywanych potraw, ale jeść regularnie, co trzy godziny, co najmniej pięć posiłków dziennie, gdyż taki rytm narzucony organizmowi nie usypia naszej przemiany materii, ale ją motywuje do większej pracy. Nie zapominajmy także o piciu co najmniej 2,5 litra wody dziennie.

Jak korzystać z tego, co daje nam wiosna?

Zacznijmy wychodzić na świeże powietrze, korzystać rozsądnie z promieni słonecznych, które dostarczają nam witaminę D. I ruszajmy się, co poprawi nie tylko naszą kondycję, ale także humor, podnosząc poziom endorfin, czyli hormonów szczęścia.

Czy ruch nie pogłębi wiosennego zmęczenia, ale pomoże je przezwyciężyć?

Tutaj wracamy do punktu wyjścia, jeśli będziemy się zdrowo odżywiać, dostarczając organizmowi potrzebnych składników pokarmowych i ograniczymy spożywanie tzw. pustych kalorii, szybko wrócimy do sił.

Wywiad z tygodnika Uważam Rze, maj 2011

Co powinniśmy zrobić, aby na wiosnę dobrze się poczuć?

Zacząć zdrowo się odżywiać i włączyć do codziennego trybu życia regularną aktywność fizyczną.

Pozostało jeszcze 95% artykułu
Kultura
Pod chmurką i na sali. Co będzie można zobaczyć w wakacje w kinach?
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat