Jest to jubileuszowa XX edycja EDD, które Polska obchodzi pod hasłem „Tajemnice codzienności". Zachęcają do zainteresowania szczególnie dziedzictwem niematerialnym: tradycjami, obyczajami, obrzędami, ginącymi zawodami. Hasło nawiązuje do ratyfikowanej niedawno przez Polskę „Konwencji UNESCO o ochronie niematerialnego dziedzictwa kulturowego".
W sobotę i niedzielę czeka mnóstwo atrakcji. Pałac Muzeum w Wilanowie zaprasza na warsztaty Sekrety kuchni Jana III Sobieskiego, na których będzie można poznać lepiej kuchnię staropolską, m.in. przepisy na blanc-manger - ulubiony deser króla Jana III Sobieskiego oraz na tort omletowy z grzybami - ulubioną potrawę królowej Marysieńki.
W Lednicy (wielkopolskie) Muzeum Pierwszych Piastów organizuje pokaz „DO CHLEBA I NIEBA STO CNÓT CZŁEKU TRZEBA". Będzie można na nim zobaczyć, jak piecze się chleb w piecu chlebowym, poznać średniowieczne potrawy, zwiedzić młyn z Wierzenicy i dowiedzieć więcej o pracy młynarzy.
W Roskoszy odbywa się Bialski Festiwal Sękaczy, na którym można skosztować tradycyjnego ciasta wypiekane na Południowym Podlasiu według starych receptur. Imprezie towarzyszy konkurs na największy i najsmaczniejszy sękacz.
Dzień Kaszubski zorganizował Oddział Etnografii Muzeum Narodowego w Gdańsku - Spichlerz Opacki. Impreza ta jest częścią Letniego Jarmarku Etnograficznego z rękodziełem, sztuką ludową, zabawkami, produktami regionalnymi oraz występem kapeli kaszubskiej.