Gault&Millau: W Polskę idziemy!

Dzieje się pysznie w rozmaitych zakątkach Rzeczypospolitej. Stolicocentryzm, choć nieunikniony, traci na sile. Coraz jaśniej świecą nie tylko inne miasta, ale całe regiony. Poznań, Kraków, Trójmiasto, Mazury, Dolny Śląsk. A także zapomniana przez lata Łódź.

Aktualizacja: 13.10.2016 22:57 Publikacja: 13.10.2016 18:35

Gault&Millau: W Polskę idziemy!

Foto: Rzeczpospolita

W ślad za tym trendem postanowiliśmy wyprowadzić z Warszawy nasze uroczyste gale premierowe. Chcemy rok po roku pokazywać kolejne miasta, rzucając ciepłe żółte światło na tamtejsze tradycje, szefów i małych producentów.

Pierwszym gospodarzem będzie właśnie Łódź – miasto odbudowujące swoją świetność i przypominające dawną chwałę. Dzięki niezwykłej postaci pani prezydent Hanny Zdanowskiej miasto ożyło biznesowo, kulturalnie i także kulinarnie.

Od tego roku pojawił się w Łodzi Festiwal Transatlantyk, a wspaniale odrestaurowane wnętrza przedwojennej elektrociepłowni EC1 zachwyciły także nas.

Nowe restauracje powstają jak grzyby po deszczu i coraz więcej z nich wartych jest uwagi i pieniędzy gości. Przybywa także pełnokrwistych szefów i ciekawych konceptów.

Nieustannie prym w mieście wiodą: Maciej Rosiński, groźnie wyglądający król Affogato, znakomity cukiernik i wyrazisty szef kuchni, oraz Mirosław Jabłoński wprawnie i ze swadą szefujący restauracji Delight w hotelu Andels.

Oba miejsca warte są niejednego grzechu. Affogato skromniejsze, ulokowane tuż przy modnej Piotrkowskiej, kusi zapachami najlepszej czekolady splecionymi z aromatami azjatyckich przypraw. Menu szerokim gestem bowiem obejmuje rozliczne inspiracje szefa. Są i przegrzebki podane na ciekawym i rdzennie polskim połączeniu pasternaku z rokitnikiem, są także wątki meksykańskie, tajskie i śródziemnomorskie. Wszystkie dania łączy talent smakowy i wyczucie kompozycji. Karty deserów natomiast nie wolno tu pomijać. Jak na ambasadora Callebauta, jednej z najlepszych czekolad świata, przystało, przygotowuje wybitne, pozostające na długo we wdzięcznej pamięci słodkości.

Restauracja Delight nosi w pełni zasłużoną nazwę. Designerski styl, loftowe wnętrza, znakomita lokalizacja tuż przy słynnej Manufakturze i niezwykle utalentowany szef. To kombinacja doskonała. Do staranie przemyślanych kompozycji pojawiających się na talerzach tutejsi sommelierzy zgrabnie dobierają wina z obszernej piwniczki. Jedyną wadą jest konieczność uzbrojenia się w cierpliwość i doczekania do wieczora. Restauracja czynna jest bowiem wyłącznie w porze kolacji. A może to i lepiej? Menu wprawdzie nie jest długie, ale niezwykle kuszące, w sam raz na długie jesienne wieczory.

Warto także ciepło spojrzeć na nowo powstałe Quale, śmiało wkraczające w świat łódzkiego fine diningu.

Natomiast przyjazną atmosferą, swobodną kuchnią i doskonałą obsługą kuszą urocze, wyraziste miejsca przy Piotrkowskiej. Ato sushi z najlepszym japońskim menu w mieście, MITMI brylujące w OFF Piotrkowska czy Lokal w modnym Pasażu Schillera. Łódź smakuje nie tylko jesienią!

Autorka jest redaktor naczelną „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau

Rekomendacja Gault & Millau

Affogato Restaurant

Szef kuchni Maciej Rosiński

Maciej Rosiński jest w Affogato od samego początku, wcześniej zaś pracował we Francji.

Restauracja mieści się przy ulicy Piotrkowskiej. Nie słychać w niej jednak zgiełku miasta, bo jest schowana w oficynie. Wchodząc do środka, czujemy powiew świeżości i nowoczesności. Dwupiętrowe wnętrze jest proste, jasne, industrialne i eleganckie. Affogato to restauracja i kawiarnia w jednym. Dlatego są tu i stoliki obiadowe (wyższe i prostokątne), i kawowe – okrągłe, niższe i zasłane obrusami.

Karta dań niedługa, ale ciekawa. Zawiera m.in. duży wybór past – makaron jest wyrabiany przez kucharzy na miejscu według ich receptury. Na początek warto wziąć pikantny bulion Affogato z kawałkami kurczaka, pak choi, liśćmi limonki kaffir i wspomnianym makaronem. Ta orientalna zupa pobudzi kubki smakowe i zaostrzy apetyt przed dalszymi degustacjami. W przypadku trudności z podjęciem decyzji co do dania drugiego warto zwrócić uwagę na listę potraw polecanych przez szefa kuchni. Proponuje on zarówno dania mięsne, jak i rybne. Świetnym wyborem jest polędwica z dorsza na szparagach z sosem paprykowym z rokitnikiem, palonym masłem i pudrem z przegrzebków. Delikatna, doskonale przygotowana ryba idealnie komponuje się z różnorodnymi smakowo i wizualnie dodatkami.

PSST! Bardzo szeroki wybór smacznych drinków, koktajli, kaw i herbat.

11,5/20

Międzynarodowa/Biznesowa

Piotrkowska 90

90-103 Łódź tel.

+48 42 239 88 88 +48 664 454 220

www.affogato.pl

Czynne:

wt.–czw. 12.00–22.00

pt.–sob. 12.00–24.00

niedz. 12.00–18.00

kuchnia:

wt.–czw. do 21.30

pt.–sob. do 23.00

niedz. do 17.30

Średnie ceny:

przystawka 25 zł

danie główne 45 zł

deser 15 zł

Menu degustacyjne:

5–8 dań 150–250 zł

Płatność kartą: Visa MC AmEx

ato sushi

Szef kuchni Kasper Krajewski

26-letni Kasper Krajewski od 17. roku życia pracuje jako kucharz i sushi master. W ato sushi jest szefem od 2010 r.

Restauracja mieści się na ulicy 6 Sierpnia, przecznicy Piotrkowskiej. Powstał tu woonerf (podwórzec miejski), odcinek wyłączony z ruchu i zmodernizowany tak, by był przyjazny pieszym i rowerzystom, a także restauratorom, którzy mogą rozstawiać na deptaku ogródki. Wystrój lokalu jest nowoczesny, dominują drewno i kamień, uwagę przyciąga bar z jasnego drewna o eleganckiej i ascetycznej stylistyce.

Ekipa ato sushi podkreśla, że „w Japonii najpierw je się oczami", i sama stosuje się do tej konwencji. Wszystkie dania są dopracowane wizualnie – sushi serwowane na drewnianej desce prezentuje się fantastycznie. Składniki są świeże i idealnie zespolone z ryżem; maki perfekcyjnie zwinięte. Szczególnie warto zamówić sushi z surowym tuńczykiem, ponieważ jest tutaj wyjątkowo świeży i wysokiej jakości.

Oprócz sushi i sashimi można zjeść również wyśmienite makarony. Udon z plastrami rostbefu, przyozdobiony gałązką zielonego groszku, pięknie wygląda na białym talerzu. Wołowina jest bardzo delikatna, a ciemny sos esencjonalny i zrównoważony smakowo. Danie zachwyca harmonią orientalnych smaków. Co na deser? Na przykład lody z zielonej herbaty, które długo pozostawiają na języku i podniebieniu subtelny smak cennych jak złoto liści.

PSST! Na specjalne zamówienie lokal organizuje nyotaimori i nantaimori: sushi i sashimi spoczywa na „żywym talerzu" – nagim ciele modelki/modela.

10/20

Sushi/Swobodna

6 Sierpnia 1/3

90-606 Łódź

tel. +48 42 207 99 99 +48 695 955 559

www.atosushi.pl

Czynne:

pon.–czw. 12.00–23.00

pt.–sob. 12.00–00.00

niedz. 12.00–22.00

kuchnia:

pon.–czw. do 22.30

pt.–sob. do 23.30

niedz. do 21.30

Średnie ceny:

przystawka 25 zł

danie główne 60 zł

deser 15 zł

Płatność kartą: Visa MC AmEx

Delight

Szef kuchni Mirosław Jabłoński

Mirosław Jabłoński tuż po szkole gastronomicznej trafił do stołecznej restauracji Belvedere. Później pracował w czterogwiazdkowym hotelu Qubus w Krakowie oraz w warszawskim Sheratonie. Do Łodzi przeniósł się w 2009 r., by w nowym hotelu andel's stworzyć Delight.

Budynek, w którym znajduje się hotel, kiedyś należał do kompleksu przemysłowego Izraela Poznańskiego. Wnętrze restauracji jest wpasowane w styl całego obiektu, czyli bardzo nowoczesne. Na ceglanych ścianach wiszą duże zdjęcia, przy zasłanych białymi obrusami stołach stoją wykonane z ciemnego drewna krzesła o różnych kształtach; do tego eleganckie wiszące czarne lampy.

W karcie wiele ciekawych pozycji, choćby grasica cielęca smażona z jabłkami i podana z pesto pietruszkowym lub bardzo wyraziste gołąbki z kapusty włoskiej z podhalańską jagnięciną i kaszą perłową w sosie kurkowo-rozmarynowym z wędzonym owczym serem. Szef kuchni dba o sezonowość menu – np. na wiosnę w karcie pojawiła się wkładka z daniami ze szparagów. Jej hit to wyśmienite, intensywne w smaku i delikatne w strukturze szparagowe consommé z parmezanem. Świetna też była szparagowa panna cotta z guacamole i szynką parmeńską, w której znakomicie kontrastowały ze sobą słoność i słodycz. Do cudownej uczty warto napić się lampki wina z obszernej karty, a po niej zamówić jeden z pysznych deserów.

PSST! Można samodzielnie upiec sobie potrawę na gorącym kamieniu – np. perliczkę marynowaną w cydrze lub przegrzebki marynowane w chili i czosnku.

13/20

Międzynarodowa/Elegancka

Andel's Hotel

Łódź Ogrodowa 17

91-065 Łódź

tel. +48 42 279 16 22

www.vi-hotels.com/pl/andels-lodz/restauracja-i-bar

Czynne codziennie 18.00–23.00

Średnie ceny:

przystawka 33 zł

danie główne 45 zł

deser 15 zł

Płatność kartą: Visa MC AmEx

MITMI Restobar

Szef kuchni b.d.

W serwowanych tu daniach widać fascynację dobrymi produktami i znajomość współczesnych technik kulinarnych oraz zdolność do harmonijnego łączenia smaków.

Wnętrze MITMI to ściany z cegły i betonu, metalowo-drewniany bar, drewniane stoły oraz niebieskie i białe krzesła. A wnętrze MITMI pełne ludzi to kwintesencja atmosfery wielkomiejskich barów, do których wpada się zarówno na śniadanie, jak i na kolację lub drinka z przyjaciółmi.

Na przystawkę warto wybrać świetnego łososia przygotowanego w niskiej temperaturze, w towarzystwie wafla z czarnuszką oraz kremowego purée z buraków, ozdobionego liśćmi botwinki. Po skosztowaniu tej kompozycji zastanawiamy się, dlaczego nie odkryliśmy tego miejsca wcześniej. Pod nazwą „kaczka malinowa" kryje się filet z kaczki sous vide: idealnie zrobiony, o różowym wnętrzu, podany z aromatyczną malinową pianą oraz jędrnymi warzywami – kapustą pak choi i marchewką oraz tradycyjnym purée ziemniaczanym. Warto zwrócić uwagę na desery. Wolno pieczony sernik nowojorski zachwyca delikatną konsystencją i cudownie skarmelizowaną górą. Aksamitny mus z białej czekolady z ciężkim czekoladowym brownie aromatyzowanym cukrem fiołkowym i listkami świeżej mięty na długo pozostanie w pamięci.

PSST! Nie ma mowy, aby w weekend dostać tu stolik bez rezerwacji.

12/20

Nowatorska/Swobodna

OFF Piotrkowska

Center Piotrkowska 138/140 90-062 Łódź

tel. +48 508 523 566

www.facebook.com/ MITMIrestobar

Czynne:

pon.–czw. 9.00–23.00

pt. 9.00–2.00

sob. 10.00–2.00

niedz. 11.00–23.00

kuchnia:

niedz.–czw. do 22.00

pt.–sob. do 24.00

Średnie ceny:

przystawka 18 zł

danie główne 37 zł

deser 13 zł

Płatność kartą: Visa MC AmEx

U Kretschmera

Szef kuchni Maciej Kowalski

Maciej Kowalski to nie tylko szef kuchni U Kretschmera, lecz także uczestnik i laureat konkursów kulinarnych, m.in. Dorszowych Żniw 2015 i Czas na Gęsinę 2014. W tym drugim zwyciężył w kategorii „Najlepszy przepis na potrawę z gęsiny" gęsimi karmelizowanymi żołądkami.

Restauracja U Kretschmera znajduje się w hotelu Tobaco położonym w samym centrum Łodzi, blisko Atlas Areny oraz dworca Łódź Kaliska. Hotel cechuje dobry styl i nowoczesność. Takie też jest wnętrze restauracji. Modernistyczne krzesła i lampy zestawione są z prostymi stolikami. Na szarych ścianach miejscami surowa cegła oraz współczesne obrazy.

Przedwojenną Łódź zamieszkiwały cztery nacje: Polacy, Niemcy, Rosjanie i Żydzi. Znajduje to odzwierciedlenie w menu, a przy każdej potrawie umieszczono dodatkowo flagę, mówiącą, z jakiej kultury owo danie się wywodzi, czy też – jaką kulturą lub charakterystycznym dla niej składnikiem było inspirowane. Z niemieckich przystawek można wybrać pieczony kozi ser w szynce dojrzewającej, podawany z piaskiem z orzechów oraz musem jagodowo-miętowym. Smacznym polskim daniem głównym jest policzek wołowy z purée chrzanowym, sosem korzennym, kasztanami i selerem naciowym. W menu żydowskim są gołąbki po żydowsku, czyli z ziemniakami, a w rosyjskim pierogi po carsku, tj. nasze ruskie.

PSST! Dla wegetarian szef kuchni może przygotować danie spoza karty, na specjalne zamówienie.

11,5/20

Regionalna/Swobodna

Tobaco Hotel Kopernika

64 90-553 Łódź

tel. +48 42 207 07 07

www.hoteltobaco.pl/Restauracja/u-uretschmera

Czynne codziennie 13.00–22.00

Średnie ceny:

przystawka 33 zł

danie główne 48 zł

deser 23 zł

Płatność kartą: Visa MC AmEx

W ślad za tym trendem postanowiliśmy wyprowadzić z Warszawy nasze uroczyste gale premierowe. Chcemy rok po roku pokazywać kolejne miasta, rzucając ciepłe żółte światło na tamtejsze tradycje, szefów i małych producentów.

Pierwszym gospodarzem będzie właśnie Łódź – miasto odbudowujące swoją świetność i przypominające dawną chwałę. Dzięki niezwykłej postaci pani prezydent Hanny Zdanowskiej miasto ożyło biznesowo, kulturalnie i także kulinarnie.

Pozostało 96% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Kultura
Powrót strat wojennych do Muzeum Zamkowego w Malborku
Kultura
Decyzje Bartłomieja Sienkiewicza: dymisja i eurowybory
Kultura
Odnowiony Pałac Rzeczypospolitej zaprezentuje zbiory Biblioteki Narodowej
Kultura
60. Biennale Sztuki w Wenecji: Złoty Lew dla Australii
Kultura
Biblioteka Narodowa zakończyła modernizację Pałacu Rzeczypospolitej