Soki mieszane
Mieszanka dwóch różnych soków, będzie musiała mieć w przyszłości nazwę, odzwierciedlającą zawartość, uzgodnili posłowie. Na przykład, połączenie dziewięćdziesięciu procent soku jabłkowego z dziesięcioma procentami soku truskawkowego, będzie musiało nosić nazwę: "sok jabłkowo - truskawkowy", podczas gdy dziś możliwa jest nazwa: "sok truskawkowy". Nazwa handlowa "sok wieloowocowy" będzie mogła zostać użyta w przypadku zmieszania trzech lub więcej owocowych soków.
Cukier i inne substancje słodzące
Posłowie zdają sobie sprawę, że konsumenci, szczególnie diabetycy, rodzice oraz osoby na diecie, chcą jasnego oznakowania różnicy między sokiem a nektarem, oraz obecności wszelkich substancji słodzących.
W przyszłości, soki owocowe, z definicji nie będą zawierały cukru ani substancji słodzących. Nektary, zrobione z miazgi owocowej i wody, będą mogły zawierać cukier oraz substancje słodzące. Etykiety "bez dodatku cukru", będą musiały zniknąć z nektarów zawierających sztuczne substancje słodzące, takie jak sacharyna, aby nie wprowadzać konsumentów w błąd.
Sok pomarańczowy bez domieszki
Wiele produktów, takich jak "sok pomarańczowy" zawiera do 10% soku z mandarynki, poprawiającego kolor i smak. Jest to częsta praktyka zarówno w Stanach Zjednoczonych jak i w Brazylii, które to kraje mają spory udział w rynku europejskim. Dla zachowania równych szans, zarówno importowane, jak i europejskie soki pomarańczowe nie będą mogły zawierać domieszek lub będą musiały uwzględniać mandarynkę w nazwie produktu.
Kolejne kroki
Powyższe zasady zostały ustalone podczas rozmów nieformalnych Parlamentu i Rady, teraz potrzebują formalnego potwierdzenia przez Rade, aby mogły stać się prawem. Wszystkie produkty wprowadzone na rynek zanim to nastąpi, będą mogły pozostać w sprzedaży na kolejne trzy lata. Państwa członkowskie będą miały 18 miesięcy na dostosowanie swojego prawa.