Według raportu „Jak odżywiają się Polacy? Firmy cateringowej Kukuła Healthy Food 2020" już 10 proc. Polaków między 18 a 65 rokiem życia jest wegetarianami, a 4 proc. weganami. Kolejne 10 proc. planuje wypróbować dietę wegetariańską jeszcze w tym roku.

Czytaj także: Rekordowe zainteresowanie weganizmem

Wegetarianizm to obecnie jeden z najsilniejszych trendów żywieniowych w naszym kraju i nadal ma tendencję wzrostową. Popularność diety wykluczającej mięso będzie przybierała na sile, ponieważ z tegorocznych badań immunologów Polskiej Akademii Nauk wynika, że dieta wegetariańska wpływa korzystnie na działanie układu odpornościowego. Odpowiadają na to producenci, czołowi producenci nabiału i mięsa mają już w ofercie linie produktów opartych na roślinnych zamiennikach. Sprzedaż produktów takich jak tofu czy hummus rośnie nawet o kilkadziesiąt procent w ujęciu rocznym.

- Branża produktów i usług związanych z żywieniem opartym na produktach roślinnych cały czas bardzo prężnie się rozwija. Rynek roślinnych dań gotowych oraz bezmięsnych produktów do samodzielnego przygotowywania posiłków rośnie właściwie z dnia na dzień. Wyniki raportu odzwierciedlają się również w zamówieniach naszych klientów. W ostatnim roku sprzedaż zestawów wegetariańskich i wegańskich wzrosła o ok. 50 proc. Miesięcznie jest to ok. 5 proc. wzrostu. W tym segmencie przewiduję ok. 70 proc. wzrost w skali 2020 r. - mówi Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel cateringu dietetycznego Kukuła Healthy Food.

Według statystyk sprzedaży firmy najwięcej zamówień na diety wykluczające mięso bez podziału na kobiety i mężczyzn przypada na województwa mazowieckie i pomorskie. W przypadku podziału na płeć diety roślinne chętniej zamawiają kobiety.

- Dieta wegetariańska plasuje się na drugim miejscu wśród najchętniej zamawianych programów dietetycznych przez kobiety na Pomorzu, Warmii i Mazurach. Na Mazowszu zajmuje trzecie miejsce. Obserwujemy także znaczący wzrost zamówień diet wykluczających mięso również wśród mężczyzn, jednak w przypadku panów w całej Polsce „pierwsza trójka" od wielu miesięcy pozostaje niezmienna: pierwsze miejsce zajmuje dieta optymalna bez żadnych wykluczeń, na drugim jest dieta dla aktywnych, ze zwiększonym zapotrzebowaniem na energię, a na trzecim dieta o obniżonej zawartości węglowodanów - mówi Jakub Kukuła.

Już blisko połowa Polaków stosuje różnego typu ograniczenia żywieniowe. Oprócz mięsa coraz częściej wykluczamy z jadłospisu cukier, gluten i laktozę. Aż 21 proc. respondentów zadeklarowało, że unika cukru, 13 proc. wykluczyło już z menu laktozę, a 6 proc. całkowicie wyeliminowało nabiał z diety, posiłki bezglutenowe jada 12 proc. respondentów, a kolejne 7 proc. planuje wykluczyć gluten z diety jeszcze w tym roku.

Według raportu 60 proc. Polaków stara się zdrowo odżywiać, na co dzień, a 47 proc. zmieniło nawyki żywieniowe na zdrowsze w przeciągu ostatnich 12 miesięcy.