Czy nasze zachowania jako konsumentów mogą zapobiec pustynnieniu, erozji gleby, niekorzystnym zmianom klimatu i napływowi uchodźców? Większość odpowie na to, że nie, a jeśli nawet, to bardzo niewiele. Eksperci, którzy opracowali pierwszy raport ONZ ws. gleby, są innego zdania. Możemy zmienić dużo więcej, niż się nam wydaje.
Raport ws. gleby został opracowany w oparciu o Konwencję Narodów Zjednoczonych ws. zwalczania pustynnienia (UNCCD) we współpracy z Organizacją Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Bankiem Światowym, Programem Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju (UNPD), Unią Europejską i licznymi instytucjami naukowymi. Daje on wszechstronny obraz związków między pustynnieniem i takimi przyczynami tego zjawiska jak degradacja lasów, zaorywanie stepów, nadmierny wypas bydła czy intensywny rozwój rolnictwa towarowego. Ważną, choć na codzień rzadko dostrzeganą przyczyną, są nawyki konsumentów w krajach uprzemysłowionych. Co więcej, raport ten rzuca również interesujące światło na powiązania między pustynnieniem i erozją gleby i nasilającymi się konfliktami na świecie.