Średnia cena souvlaki rośnie szybciej niż oficjalna inflacja, która jest najwyższa w Grecji od 28 lat i osiągnęła już poziom 10 procent, według krajowych agencji statystycznych.
Czytaj więcej
Na pierwszych 12 dni czerwca podróżni zarezerwowali łącznie 1,5 miliona miejsc w samolotach do Gr...
Souvlaki, klasyczne danie z grillowanego mięsa zawiniętego w podpłomyk z sałatką i jogurtem czosnkowym, kosztuje teraz w okolicach Aten średnio 3,30 euro (około 15 złotych), czyli o 30 procent więcej niż w zeszłym roku – informuje Reuters.
Ceny jego głównych składników – mięsa, warzyw i oleju słonecznikowego – gwałtownie rosną wraz z cenami energii, gdy wojna i pandemia zakłócają dostawy. Greccy restauratorzy obawiają się, że to jeszcze nie koniec i w pełni sezonu souvlaki może być jeszcze droższy.
„Wojna w Ukrainie bardzo nas dotknęła” – powiedział Reuterowi 79-letni Thanasis Golas, właściciel jednego z najstarszych sklepów z kebabami w dzielnicy Monastiraki u stóp Akropolu. Restauracja nastawiona jest głównie na turystów z zagranicy, ponieważ Grecy mocno ograniczyli wydatki, w tym także na wyjścia do restauracji.