Greckie restauracje szykują się do wakacji, ceny souvlaki szybują

Greccy restauratorzy przygotowują się do sezonu letniego i bacznie obserwują wpływ inflacji na swój biznes. Wzrost cen najlepiej widać na przykładzie popularnego dania serwowanego na wynos - popularnego zarówno wśród Greków, jak i turystów, czyli souvlaki.

Publikacja: 01.06.2022 16:50

Greckie restauracje szykują się do wakacji, ceny souvlaki szybują

Foto: Bloomberg

Średnia cena souvlaki rośnie szybciej niż oficjalna inflacja, która jest najwyższa w Grecji od 28 lat i osiągnęła już poziom 10 procent, według krajowych agencji statystycznych.

Czytaj więcej

Grecja odzyskuje turystów. Przez dwa tygodnie przyjmie ich 1,5 miliona

Souvlaki, klasyczne danie z grillowanego mięsa zawiniętego w podpłomyk z sałatką i jogurtem czosnkowym, kosztuje teraz w okolicach Aten średnio 3,30 euro (około 15 złotych), czyli o 30 procent więcej niż w zeszłym roku – informuje Reuters.

Ceny jego głównych składników – mięsa, warzyw i oleju słonecznikowego – gwałtownie rosną wraz z cenami energii, gdy wojna i pandemia zakłócają dostawy. Greccy restauratorzy obawiają się, że to jeszcze nie koniec i w pełni sezonu souvlaki może być jeszcze droższy.

„Wojna w Ukrainie bardzo nas dotknęła” – powiedział Reuterowi 79-letni Thanasis Golas, właściciel jednego z najstarszych sklepów z kebabami w dzielnicy Monastiraki u stóp Akropolu. Restauracja nastawiona jest głównie na turystów z zagranicy, ponieważ Grecy mocno ograniczyli wydatki, w tym także na wyjścia do restauracji.

Postrzegana jako niedroga przekąska dostępna prawie dla każdego, souvlaki coraz częściej staje się dla osób z ograniczonym budżetem zbyt droga i zazwyczaj zastanawiają się dwa razy przed jej zakupem.

Związek Grillów i Restauracji w Atenach twierdzi, że cena wieprzowiny wzrosła w ciągu ostatnich 12 miesięcy o 30 procent, oleju słonecznikowego importowanego z Ukrainy o 125 procent, a rachunki za prąd wzrosły o ponad 100 procent.

Czytaj więcej

Grecja: Wydłużenie przyjazdów turystów to element walki z overtourismem

„Mam nadzieję, że wojna wkrótce się skończy” - powiedział Reuterowi inny restaurator, Spyros Bairachtaris, którego rodzina od ponad 140 lat prowadzi restaurację w pobliżu Akropolu i który po podwojeniu rachunków za prąd ma trudności z utrzymaniem ceny souvlaki poniżej 3 euro za porcję. Restauratorzy obawiają się, że wyższe ceny mogą odstraszyć nie tylko Greków, ale także zagranicznych turystów.

Średnia cena souvlaki rośnie szybciej niż oficjalna inflacja, która jest najwyższa w Grecji od 28 lat i osiągnęła już poziom 10 procent, według krajowych agencji statystycznych.

Souvlaki, klasyczne danie z grillowanego mięsa zawiniętego w podpłomyk z sałatką i jogurtem czosnkowym, kosztuje teraz w okolicach Aten średnio 3,30 euro (około 15 złotych), czyli o 30 procent więcej niż w zeszłym roku – informuje Reuters.

Pozostało 83% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Gastronomia
McDonald’s ruszył z nową kampanią. Nie skierował jej do klientów
Gastronomia
Dopłaty za sztućce, słońce i widok. Hiszpańskie pomysły na naciąganie gości
Gastronomia
McDonald’s: Ta gigantyczna awaria to nie nasza wina
Gastronomia
Wielka awaria w McDonald's. Zamknięte restauracje
Gastronomia
WcDonald’s trafi do McDonald’s. Na celowniku giganta fani anime