Reklama

Greckie restauracje szykują się do wakacji, ceny souvlaki szybują

Greccy restauratorzy przygotowują się do sezonu letniego i bacznie obserwują wpływ inflacji na swój biznes. Wzrost cen najlepiej widać na przykładzie popularnego dania serwowanego na wynos - popularnego zarówno wśród Greków, jak i turystów, czyli souvlaki.

Publikacja: 01.06.2022 16:50

Greckie restauracje szykują się do wakacji, ceny souvlaki szybują

Foto: Bloomberg

Średnia cena souvlaki rośnie szybciej niż oficjalna inflacja, która jest najwyższa w Grecji od 28 lat i osiągnęła już poziom 10 procent, według krajowych agencji statystycznych.

Souvlaki, klasyczne danie z grillowanego mięsa zawiniętego w podpłomyk z sałatką i jogurtem czosnkowym, kosztuje teraz w okolicach Aten średnio 3,30 euro (około 15 złotych), czyli o 30 procent więcej niż w zeszłym roku – informuje Reuters.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Gastronomia
Firmy cateringowe tak chcą walczyć z marnowaniem żywności
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Gastronomia
Starbucks zmienia zasady pracy hybrydowej. Prezes usiłuje zreorganizować firmę
Gastronomia
Apetyt firm na głodnych Polaków. Rynek dostaw jedzenia na zakręcie
Gastronomia
Starbucks walczy o chińskich klientów. Ceny mają być „bardziej przystępne”
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Gastronomia
Ceny kawy biją rekordy. Magazyny są puste, rynek przygotowuje się na poważny kryzys
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama