O ponad 31 proc. spadły średnio w ciągu ostatnich 12 miesięcy kursy giełdowych producentów żywności – wynika z analizy „Rz". Najmocniej ucierpieli producenci dań gotowych oraz spółki rybne. W tym pierwszym segmencie kursy poszły w dół średnio aż o ponad 54 proc., a w drugim o 45 proc.
W 2011 r., szczególnie w I półroczu, firmy borykały się z bardzo wysokimi cenami surowców. Pod koniec roku większość z nich zaczęła tanieć i od tego czasu ich notowania utrzymują się na stabilnym poziomie.
– Oprócz tego firmy wprowadzały podwyżki cen swoich wyrobów. Te dwa czynniki powinny przełożyć się na poprawę tegorocznych marż i dlatego ten rok może być dużo bardziej udany od ubiegłego – mówi Adam Kaptur, analityk Millennium DM.
Relatywnie mniej w ciągu ostatnich 12 miesięcy ucierpieli producenci słodyczy. Wprawdzie ich kursy średnio spadły o ok. 26 proc., ale w dużej mierze za ten spadek odpowiada Otmuchów (-44 proc.). Bernard Węgierek, prezes tej ostatniej spółki, obiecuje, że 2012 r. będzie z pewnością lepszy dla grupy od ubiegłego – zarówno pod względem sprzedaży, jak i rentowności.
W ubiegłym roku marże producentów słodyczy ucierpiały z powodu wysokich cen cukru.