"Globalne marnotrawstwo": o jedzeniu i głodzie

Marnuje się jedna trzecia wyprodukowanej na świecie żywności. A miliard ludzi głoduje.

Aktualizacja: 29.10.2017 22:01 Publikacja: 29.10.2017 15:54

Foto: materiały prasowe

Rocznie Brytyjczycy wyrzucają 16 tysięcy ton żywności – często nadającej się do spożycia. Taka sytuacja ma miejsce w wielu krajach świata.

– Ogromna część marnowanej żywności to owoce i warzywa, bo eliminowane są te, które nie wyglądają idealnie – tłumaczy Tristram Stuart, autor bestsellera „Waste: Uncovering the Global Food Scandal”, który we francuskim filmie jest przewodnikiem po krainie marnotrawstwa.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Film
Bono specjalnie dla „Rzeczpospolitej": U2 pracuje nad nową płytą
Film
Zaskakujący zwycięzcy Millenium Docs Against Gravity. Jeden z szansą na Oscara
Film
Cannes’25: Tom Cruise walczy z demonem sztucznej inteligencji i Rosjanami
Film
Festiwal w Cannes oficjalnie otwarty. Nagroda za całokształt twórczości dla Roberta De Niro
Film
Cannes 2025: Trump kontra europejskie kino