Pieczarkowa ekstraklasa

Aż 40 procent polskich pieczarek pochodzi z Wielkopolski.

Aby żywność była nowoczesna

Warszawa zostanie jednym z pięciu centrów innowacji dla tej branży. Unia Europejska przeznaczy na ten cel 400 mln euro.

Polak zje w tym roku 30,5 kg mięsa drobiowego

Przewiduje się, że w 2017 r. bilansowe spożycie mięsa drobiowego może osiągnąć poziom 30,5 kg na mieszkańca. Oznaczałoby to wzrost o 3,4 proc. w stosunku d...

Burger King rezygnuje z roszczeń do belgijskiego tronu

Akcja promocyjna z wykorzystaniem wizerunku króla Filipa skończyła się równie szybko jak zaczęła.

Wojciechowski: system kontroli rybołówstwa w UE jest słaby

System kontroli rybołówstwa w UE jest słaby, jego poprawa służyłaby polskim rybakom, zapewniając im równą konkurencję - powiedział w piątek Janusz Wojciech...

Litwa: jeszcze nie prohibicja, ale...

Władze litewskie zaostrzyły przepisy o sprzedaży i reklamie alkoholu. Przedsiębiorcy ostrzegają, że może dojść do bankructw, wzrostu bezrobocia i większych...

Australijczycy kochają meksykańskie jedzenie

Dane sprzedaży nie kłamią. Australijczycy lubią meksykańską kuchnię.

Ciech szuka klientów na dalekich rynkach

W Europie robi się zbyt ciasno dla polskiego producenta sody. Spółka chce się rozwijać także na innych kontynentach – w Afryce i Ameryce Południowej.

Burger King obraził króla Belgii?

Kampania reklamowa Burger Kinga w Belgii spotkała się z dezaprobatą rodziny królewskiej.

Piwo w Polsce ma bardzo bogatą historię

Rocznie na świecie produkowanych jest ok. 2 mld hektolitrów piwa, czyli ok. 60 butelek na każdego mieszkańca Ziemi; najwięcej piwa - ok. 140 l rocznie na o...

Burzą najstarszy browar Białorusi

Władze w Mińsku nie zrobiły nic, by uratować najstarszy browar w kraju. Rozpoczęło się wyburzanie zakładów piwowarskich w Orszy.

Lody mogą zdrożeć. Przez jeden składnik

Jeden ze składników lodów gwałtownie drożeje. Ceny wanilii w ostatnich dwóch latach podskoczyły o 30 euro za kilogram. Wszyscy producenci lodów naturalnych...

Portugalia: Eksport produktów rolno-spożywczych wzrósł w I kwartale o 20 proc.

Eksport portugalskich produktów rolno-spożywczych zwiększył się w pierwszym kwartale bieżącego roku o 20 procent wobec analogicznego okresu w 2016 roku - p...

#RZECZoBIZNESIE: Szymon Milonas: Polskie wina są coraz lepsze

Warto testować polskie wina. Zmienia się klimat, rośnie nam świadomość i umiejętności polskich winiarzy. Mamy coraz lepsze i ciekawsze wina – mówi Szymon M...

Czekoladowe jajka Kinder trafią do sprzedaży w USA

Ferrero będzie mogło sprzedawać w USA jeden z rodzajów swoich jajek z zabawką. Najpopularniejszy rodzaj wciąż jednak jest nielegalny w Stanach.

Pierwsza Nutella Café powstaje w Chicago

W Chicago powstaje pierwsza kawiarnia pod marką Nutella Café.

Podkarpackie: Większość winnic przyjmuje turystów

Spośród ponad 150 winnic istniejących na Podkarpaciu blisko 60 proc. przyjmuje turystów. "Właściciele gospodarstw winiarskich proponują m.in. zwiedzanie wi...

Rzemieślnicze piwa uderzają w cydr

Co roku w Polsce przybywa ok. 30 nowych browarów rzemieślniczych. Ich rosnąca popularność bije nie tylko w koncerny, ale i w producentów cydru.

Branża mleczarska wyszła z kryzysu

Branża mleczarska potrzebuje konsolidacji zarówno w wymiarze krajowym, jak i na niwie eksportowej.

Rekordowo drogie awokado? To wina hipsterów

Najnowsze trendy żywieniowe wśród subkultury tzw. hipsterów wywindowały ceny niektórych „wybrańców” na półkach sklepowych do rekordowych poziomów. Padło mi...