Możemy zapomnieć o taniej żywności. Więcej zapłacimy za mięso, cukier i tłuszcze roślinne

Podwyżki cen mogą nabrać tempa. Więcej zapłacimy za mięso, cukier i tłuszcze roślinne.

Aktualizacja: 30.06.2016 07:59 Publikacja: 29.06.2016 20:12

Foto: 123RF

– W Polsce zakończyła się deflacja cen żywności – mówi „Rzeczpospolitej" Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. – Do końca tego roku możemy się spodziewać ich dalszego systematycznego wzrostu, a w grudniu mogą być od 1,5 do 2 proc. wyższe niż rok wcześniej.

Tymczasem jeszcze na koniec 2015 r. ceny produktów spożywczych były o 0,1 proc. niższe niż przed rokiem. W grudniu 2014 r. płaciliśmy za nie o ok. 3 proc. mniej niż u schyłku 2013 r.

Pozostało 87% artykułu

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
Ukraińska firma przejmuje polskiego producenta lodów i mrożonek