Kawa na stacjach Shell to coś więcej niż przystanek w drodze

Shell to już nie tylko stacja, gdzie tankujemy paliwo. To także miejsce, gdzie możemy napić się dobrej kawy, odpocząć w trakcie podróży.

Publikacja: 08.03.2024 03:00

Mikołaj PAwlak, dyrektor kategorii Shell Café w Shell Polska

Mikołaj PAwlak, dyrektor kategorii Shell Café w Shell Polska

Foto: materiały prasowe

Materiał partnera

Koncept kawiarniano-gastronomiczny Shell Café wprowadziliśmy w 2021 roku – teraz na każdej z naszych blisko 500 stacji w Polsce można napić się kawy wysokiej jakości i zjeść posiłek. W lipcu 2022 uruchomiliśmy też pierwszy samodzielny koncept niezależny od stacji paliwowej przy ul. Karolkowej 30 w Warszawie.

Nasi klienci są coraz bardziej otwarci na eksperymentowanie z różnymi sposobami przygotowania kawy, a w Shell Café odpowiadamy na tę tendencję, oferując nie tylko tradycyjne espresso i kawy mleczne, ale również kawy przygotowane przy użyciu metod alternatywnych, co pozwala naszym klientom na odkrywanie nowych smaków i aromatów.

Markowe mieszanki kawy

Shell Café to odpowiedź firmy na zmieniającą się rolę naszych stacji, bo są one już nie tylko miejscami do tankowania samochodów, ale też oferują różne usługi i udogodnienia dla klientów. Znakiem rozpoznawczym naszej oferty są dwie markowe mieszanki kawy opracowane przez światowej klasy specjalistów i roastmasterów – lungo i espresso – są starannie dobrane i przygotowane, aby zaspokoić różnorodne preferencje smakowe.

Mieszanka lungo składa się ze 100 proc. arabiki, wyselekcjonowanej z najlepszych plantacji na świecie, która jest znana ze swojej delikatności, subtelnych nut owocowych oraz niższej zawartości kofeiny w porównaniu z robustą.

W procesie przygotowania lungo, stosujemy delikatniejsze ciśnienie oraz dłuższy czas ekstrakcji, co pozwala na wydobycie pełni smaku i aromatu charakterystycznych dla arabiki.

Z kolei mieszanka espresso to starannie wyważony blend, który łączy w sobie ziarna arabiki i robusty, tworząc idealną harmonię smaku i intensywności. Robusta dodaje mieszance espresso, głębi oraz delikatnie pikantnego akcentu, który perfekcyjnie komponuje się z mlekiem, tworząc aksamitne kawy białe. Espresso jest sercem wielu popularnych napojów kawowych, takich jak latte, cappuccino, czy flat white.

W ubiegłym roku wprowadziliśmy nowość – kawę macerowaną popularnie nazywaną cold brew. Proces macerowania polega na zalewaniu zimną wodą odpowiednio zmielonej kawy.

W 2023 roku rozszerzyliśmy też wybór mieszanek kawowych, wprowadzając kawę speciality, która wyróżnia się bardzo wysokim wynikiem w 100-punktowej skali SCA (Special Coffe Association). Ma ona ok. 82-87 punktów. Dodatkowo ofertę Shell Café wzbogacono o produkty premium przekąsek i słodyczy, a oferta dostosowana jest do cyklów dnia, aby mieć świeższe i jakościowe produkty. W zeszłym roku do oferty Shell Café na stale wprowadziliśmy produkty wegańskie oraz wegetariańskie w tym napoje roślinne Alpro.

Różne ekspresy do różnych gatunków kaw

Dlaczego kawa w Shell Café jest taka dobra? Podstawą wielu kawowych specjałów jest idealnie przygotowane espresso.

W Shell Café zapewniamy, że każde espresso jest esencją tego, co w kawie najlepsze – bogate, intensywne, z charakterystyczną śmietanką na wierzchu. To idealny start do przygotowania zarówno klasycznych kaw czarnych, jak i tych mlecznych.

Shell Café stawia na różnorodność, oferując kawy przygotowane zarówno w ekspresach ciśnieniowych, jak i automatycznych. Ekspresy ciśnieniowe są wyborem naszych baristów, którzy, dzięki możliwości manualnej regulacji parametrów parzenia, mogą eksperymentować z różnymi profilami smakowymi.

Wykorzystanie ekspresów kapsułkowych pozwala na przygotowanie kawy o doskonałej jakości w krótkim czasie. Dzięki precyzyjnie odmierzonym porcjom kawy w kapsułkach i ustandaryzowanemu procesowi parzenia, możemy zagwarantować spójność smaku i aromatu, niezależnie od tego, kiedy klient odwiedza kawiarnię.

Na kilkunastu stacjach pojawiły się profesjonalne ekspresy kolbowe, takie, z jakich można napić się kawy w dobrych kawiarniach. Dzięki inwestycjom w najnowocześniejsze piece możemy serwować klientom wartościowe posiłki w krótkim czasie.

Kawa na mieście

Od prawie dwóch lat funkcjonuje pierwsza w Europie działającą niezależnie od stacji benzynowej kawiarnia w standardzie premium w Warszawie przy ul. Karolkowej 30. Tam najwyższą jakość usług zapewnia zespół złożony z przeszkolonych baristów, którzy zostali wyłonieni w procesie rekrutacji oraz pracowników, którzy doświadczenie w obsłudze klienta zdobyli na stacjach paliw Shell.

Za zakupione w kawiarni produkty klienci otrzymują punkty Shell ClubSmart, które mogą wymienić nie tylko na kawę, ale również na standardową ofertę programu lojalnościowego.

W naszych planach jest dalszy rozwój oferty kawowo-gastronomicznej, aby jeszcze lepiej spełniać oczekiwania klientów oraz pozytywnie ich zaskakiwać wprowadzanymi nowościami, takimi jak np. dostępna tylko u nas włoska pizza czy burger z szarpaną wołowiną lub kurczakiem.

W grudniu 2023 rozpoczęliśmy współpracę z Too Good To Go, aplikacją przeciwdziałającą marnowaniu żywności, co pozwoliło wprowadzić na stacje element zero waste i wpisać się w ideę cyrkularności.

Materiał partnera

Materiał partnera

Koncept kawiarniano-gastronomiczny Shell Café wprowadziliśmy w 2021 roku – teraz na każdej z naszych blisko 500 stacji w Polsce można napić się kawy wysokiej jakości i zjeść posiłek. W lipcu 2022 uruchomiliśmy też pierwszy samodzielny koncept niezależny od stacji paliwowej przy ul. Karolkowej 30 w Warszawie.

Pozostało 94% artykułu
Materiał partnera
Zarządzanie odpadami: inicjatywy, które zmieniają branżę
Materiał partnera
Opakowania uzupełniające przyszłością branży kosmetycznej
Materiał partnera
Pozwalamy łączyć oszczędności z troską o środowisko
Materiał partnera
Gotowi na zrównoważoną transformację? Polski biznes a ESG
Materiał partnera
AI w ESG: wielkie nadzieje, sporo niepewności