Orzechy włoskie wspomagają dojrzewanie psychiczne nastolatków

Wyniki najnowszych badań dowodzą, że orzechy włoskie mają dobroczynny wpływ na rozwój poznawczy i dojrzewanie psychiczne nastolatków.

Publikacja: 29.04.2023 11:48

Orzechy włoskie wspomagają dojrzewanie psychiczne nastolatków

Foto: Adobe stock

Nastolatki, które spożywały orzechy włoskie przez co najmniej 100 dni, wykazywały lepszą koncentrację uwagi i inteligencję płynną, a także zmniejszenie objawów zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) w porównaniu z grupą kontrolną, która orzechów nie spożywała. Nie zauważono natomiast statystycznie istotnych zmian między grupami w takich parametrach, jak pamięć robocza i funkcje wykonawcze.

 - Lekarze powinni zalecać nastolatkom, by jadły garść orzechów włoskich trzy razy w tygodniu przez resztę życia. Będą mieć zdrowszy mózg i lepsze funkcje poznawcze – uważa dr Jordi Julvez z Institute of Health Research Pere Virgili.

Czytaj więcej

Oto najzdrowsze orzechy świata. Które są na pierwszym miejscu?

Dojrzewanie to „okres doskonalenia połączeń w mózgu i złożonych zachowań” – zauważają badacze. Z wcześniejszych badań wynika, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) są pełnią kluczową rolę w architekturze i funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego w czasie rozwoju neuronów, przy czym trzy konkretne PUFA odgrywają zasadniczą rolę rozwojową.

Dwa kwasy tłuszczowe omega-3 — kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA) — to kwasy PUFA, które muszą być dostarczane z pożywieniem. Orzechy włoskie są jednym z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia roślinnego, zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego (ALA). "ALA ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie i plastyczność mózgu” - piszą autorzy badania. Ponadto składniki orzecha włoskiego, zwłaszcza polifenole i inne związki bioaktywne, „mogą działać w synergii z ALA, aby wspierać zdrowie mózgu”.

Wcześniejsze badania wykazały już pozytywne powiązania między spożyciem orzecha włoskiego a funkcjami poznawczymi u dzieci, młodzieży i młodych dorosłych; ale dopiero to randomizowane kontrolowane badanie było skoncentrowane na wpływie spożycia orzecha włoskiego na funkcje neuropsychologiczne nastolatków.

Naukowcy przebadali 771 zdrowych nastolatków, w wieku 11-16 lat, pochodzących z 12 hiszpańskich szkół średnich. Uczestnicy zostali poinstruowani, aby przestrzegać zaleceń dotyczących zdrowego odżywiania.

Na początku badania, a następnie po sześciu miesiącach ukończyli testy neuropsychologiczne i behawioralne. Oceniano poziom uwagi, pamięci roboczej, inteligencję płynną oraz zachowania problemowe. Ich nauczyciele wypełnili formularze na temat zachowań związanych z ADHD.

Grupa interwencyjna otrzymywała dziennie 30 gramów orzechów włoskich w celu włączenia ich do codziennej diety. Szacuje się, że ten orzech zawiera około 9 g ALA na 100 g.

Wszyscy uczestnicy otrzymali także kalendarz owoców sezonowych i zostali poproszeni o zjedzenie przynajmniej jednego sezonowego owocu dziennie.

Rodzice raportowali dzienne spożycie orzechów włoskich przez ich dzieci, z przestrzeganiem zaleceń zdefiniowanym jako 100 lub więcej dni spożywania orzechów włoskich w okresie sześciu miesięcy.

Większość uczestników miała „średni” lub „wysoki” poziom przestrzegania diety śródziemnomorskiej, bez „znaczących różnic” na początku badania między grupami interwencyjnymi i kontrolnymi pod względem cech stylu życia.

"Jeśli weźmie się pod uwagę czynnik przestrzegania zaleceń, obserwuje się pozytywne wyniki, ponieważ uczestnicy, którzy najściślej przestrzegali wytycznych – pod względem zalecanej dawki orzechów włoskich i liczby dni spożycia – wykazali poprawę ocenianych funkcji neuropsychologicznych” - poinformował dr Jordi Julvez.

"Dojrzewanie to czas wielkich zmian biologicznych. Następuje przemiana hormonalna, która z kolei odpowiada za stymulację synaptycznego wzrostu płata czołowego" - kontynuował dr Julvez, dodając, że ten obszar mózgu "umożliwia neuropsychologiczne dojrzewanie bardziej złożonych funkcji emocjonalnych i poznawczych. Neurony, które są dobrze odżywione tego typu kwasami tłuszczowymi, będą mogły rosnąć i tworzyć nowe, silniejsze synapsy”.

Wyniki badania zostały opublikowane 6 kwietnia w Lancet Discovery Science.

Diagnostyka i terapie
Szczepienia przeciwko polio i krztuścowi na granicy odporności zbiorowej
Diagnostyka i terapie
HMPV: najgroźniejszy z nieznanych powszechnie wirusów
Diagnostyka i terapie
Pierwszy pacjent w Polsce oficjalnie chory przez smog
Diagnostyka i terapie
Biotechnologia kluczem do rozwoju
Diagnostyka i terapie
Herbata, jabłka i jagody mogą zapobiegać utracie pamięci