Aktualizacja: 11.05.2025 10:22 Publikacja: 29.04.2023 11:48
Foto: Adobe stock
Nastolatki, które spożywały orzechy włoskie przez co najmniej 100 dni, wykazywały lepszą koncentrację uwagi i inteligencję płynną, a także zmniejszenie objawów zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) w porównaniu z grupą kontrolną, która orzechów nie spożywała. Nie zauważono natomiast statystycznie istotnych zmian między grupami w takich parametrach, jak pamięć robocza i funkcje wykonawcze.
- Lekarze powinni zalecać nastolatkom, by jadły garść orzechów włoskich trzy razy w tygodniu przez resztę życia. Będą mieć zdrowszy mózg i lepsze funkcje poznawcze – uważa dr Jordi Julvez z Institute of Health Research Pere Virgili.
Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.
Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Potrzebny jest jeden ośrodek, który skoordynowałby działania różnych ministerstw i instytucji.
Chorobę otyłościową coraz częściej można dziś leczyć i leczy się farmakologicznie. Problem w tym, że wykorzystyw...
Pfizer ogłosił 14 kwietnia decyzję o zaprzestaniu rozwoju danuglipronu, czyli eksperymentalnej tabletki, która m...
Wybudowanie jednej fabryki substancji czynnych potrzebnych do produkcji 100 leków krytycznych kosztuje 1,8 mld z...
W sprawie produkcji leków krytycznych w Polsce potrzebna jest decyzja polityczna – podkreśla w podcaście „Rzecz...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas