Reklama
Rozwiń

Lepsze czasy dla plantatorów kakao

Ceny tego surowca sięgają niemal maksimum z ostatnich 3 lat. Zachęceni potencjalnymi zyskami rolnicy z Wybrzeża Kości Słoniowej mocniej inwestują w swoje plantacje.

Publikacja: 01.07.2014 11:50

Lepsze czasy dla plantatorów kakao

Foto: Bloomberg

Po długiej przerwie wydatki na nawozy i środki ochrony roślin zwiększają się. Źródła branżowe podają, że plony największego producenta kakao na świecie powinny wzrosnąć.

Ceny kakao pną się w górę z powodu zaniepokojenia zbliżającym się deficytem dostaw oraz rosnącego zapotrzebowania na czekoladę. W następnym sezonie rolnicy spodziewają się jeszcze większych cen surowca. Motywuje ich to do inwestowania w plantacje, które były zakładane jeszcze w latach 80-tych i 90-tych. Żeby poprawić wydajność wymagają ciągłej uprawy i dodatkowych nakładów pieniężnych. Najbardziej rolnikom dają się we znaki wirusy i insekty, które zmniejszają plony.

-Od kilku lat nie dbałem odpowiednio o moją plantację z powodu braku pieniędzy, jednak w tym roku zakupiłem więcej środków owado- i grzybobójczych – mówi Adama Konate, który uprawia 6 hektarów kakao. – Chciałbym zwiększyć produkcję i zarobić więcej pieniędzy – dodaje.

Żeby osiągnąć swój cele będzie musiał jednak sporo wydać. Ceny nawozów od 2010 roku wzrosły aż o 30 proc., podobnie środki owado- i grzybobójcze – te podrożały o 25 proc. w tym samym okresie. Mimo narzekań plantatorów na wzrost cen utrzymania, inwestują oni coraz więcej w swoje plantacje. Od 2012 nastąpił wzrost stosowania nawozów z 11 do 20 proc.. Podobnie pestycydy – te zanotowały skok z 50 do 80 proc.

Wzrost produkcji kakao w Wybrzeżu Kości Słoniowej nastąpił dwa lata temu, kiedy to porzucono wolną gospodarkę w tym sektorze i zapewniono rolnikom przynajmniej 60 proc. międzynarodowej ceny surowca. W sezonie 2012/13 kraj wyprodukował ok. 1,4 mln ton kakao. W sezonie 2013/14, który kończy się we wrześniu, analitycy szacują wzrost do 1,7 mln ton.

Reklama
Reklama

Mimo zwiększenia produkcji w Wybrzeżu Kości Słoniowej, globalny deficyt powinien osiągnąć 75 tys. ton w sezonie 13/14. Kolejne lata też prawdopodobnie będą na minusie z uwagi na to, że w innych krajach spada produkcja kakao. Na początku sezonu 13/14 cena surowca została ustalona na poziomie 750 franków CFA (1,55 dolarów). W następnym sezonie spodziewany jest wzrost do 800 franków.

Po długiej przerwie wydatki na nawozy i środki ochrony roślin zwiększają się. Źródła branżowe podają, że plony największego producenta kakao na świecie powinny wzrosnąć.

Ceny kakao pną się w górę z powodu zaniepokojenia zbliżającym się deficytem dostaw oraz rosnącego zapotrzebowania na czekoladę. W następnym sezonie rolnicy spodziewają się jeszcze większych cen surowca. Motywuje ich to do inwestowania w plantacje, które były zakładane jeszcze w latach 80-tych i 90-tych. Żeby poprawić wydajność wymagają ciągłej uprawy i dodatkowych nakładów pieniężnych. Najbardziej rolnikom dają się we znaki wirusy i insekty, które zmniejszają plony.

Reklama
Dane gospodarcze
Rosja się kurczy. Kreml utajnia dane demograficzne
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Dane gospodarcze
To ta projekcja inflacji przekonała RPP do obniżki stóp procentowych
Dane gospodarcze
Kierunek dla stóp procentowych w Polsce: w dół, choć raczej nie w cyklu
Dane gospodarcze
Adam Glapiński, prezes NBP: RPP jest skłonna dalej obniżać stopy procentowe
Dane gospodarcze
Niespodzianka. RPP obniżyła stopy procentowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama