Reklama
Rozwiń
Reklama

Lepsze czasy dla plantatorów kakao

Ceny tego surowca sięgają niemal maksimum z ostatnich 3 lat. Zachęceni potencjalnymi zyskami rolnicy z Wybrzeża Kości Słoniowej mocniej inwestują w swoje plantacje.

Publikacja: 01.07.2014 11:50

Lepsze czasy dla plantatorów kakao

Foto: Bloomberg

Po długiej przerwie wydatki na nawozy i środki ochrony roślin zwiększają się. Źródła branżowe podają, że plony największego producenta kakao na świecie powinny wzrosnąć.

Ceny kakao pną się w górę z powodu zaniepokojenia zbliżającym się deficytem dostaw oraz rosnącego zapotrzebowania na czekoladę. W następnym sezonie rolnicy spodziewają się jeszcze większych cen surowca. Motywuje ich to do inwestowania w plantacje, które były zakładane jeszcze w latach 80-tych i 90-tych. Żeby poprawić wydajność wymagają ciągłej uprawy i dodatkowych nakładów pieniężnych. Najbardziej rolnikom dają się we znaki wirusy i insekty, które zmniejszają plony.

-Od kilku lat nie dbałem odpowiednio o moją plantację z powodu braku pieniędzy, jednak w tym roku zakupiłem więcej środków owado- i grzybobójczych – mówi Adama Konate, który uprawia 6 hektarów kakao. – Chciałbym zwiększyć produkcję i zarobić więcej pieniędzy – dodaje.

Żeby osiągnąć swój cele będzie musiał jednak sporo wydać. Ceny nawozów od 2010 roku wzrosły aż o 30 proc., podobnie środki owado- i grzybobójcze – te podrożały o 25 proc. w tym samym okresie. Mimo narzekań plantatorów na wzrost cen utrzymania, inwestują oni coraz więcej w swoje plantacje. Od 2012 nastąpił wzrost stosowania nawozów z 11 do 20 proc.. Podobnie pestycydy – te zanotowały skok z 50 do 80 proc.

Wzrost produkcji kakao w Wybrzeżu Kości Słoniowej nastąpił dwa lata temu, kiedy to porzucono wolną gospodarkę w tym sektorze i zapewniono rolnikom przynajmniej 60 proc. międzynarodowej ceny surowca. W sezonie 2012/13 kraj wyprodukował ok. 1,4 mln ton kakao. W sezonie 2013/14, który kończy się we wrześniu, analitycy szacują wzrost do 1,7 mln ton.

Reklama
Reklama

Mimo zwiększenia produkcji w Wybrzeżu Kości Słoniowej, globalny deficyt powinien osiągnąć 75 tys. ton w sezonie 13/14. Kolejne lata też prawdopodobnie będą na minusie z uwagi na to, że w innych krajach spada produkcja kakao. Na początku sezonu 13/14 cena surowca została ustalona na poziomie 750 franków CFA (1,55 dolarów). W następnym sezonie spodziewany jest wzrost do 800 franków.

Po długiej przerwie wydatki na nawozy i środki ochrony roślin zwiększają się. Źródła branżowe podają, że plony największego producenta kakao na świecie powinny wzrosnąć.

Ceny kakao pną się w górę z powodu zaniepokojenia zbliżającym się deficytem dostaw oraz rosnącego zapotrzebowania na czekoladę. W następnym sezonie rolnicy spodziewają się jeszcze większych cen surowca. Motywuje ich to do inwestowania w plantacje, które były zakładane jeszcze w latach 80-tych i 90-tych. Żeby poprawić wydajność wymagają ciągłej uprawy i dodatkowych nakładów pieniężnych. Najbardziej rolnikom dają się we znaki wirusy i insekty, które zmniejszają plony.

Reklama
Dane gospodarcze
GUS potwierdził: inflacja w październiku spadła najniżej od ponad roku
Dane gospodarcze
Wielka Brytania ze słabym wzrostem PKB. Zaszkodził atak hakerski
Dane gospodarcze
Są nowe dane GUS o PKB Polski. Wzrost gospodarczy najwyższy od trzech lat
Dane gospodarcze
Agencja S&P utrzymała rating Polski oraz jego perspektywę
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Dane gospodarcze
Polska gospodarka „w sam raz”. NBP pokazuje optymistyczny scenariusz do 2027 r.
Materiał Promocyjny
eSIM w podróży: łatwy dostęp do internetu za granicą, bez opłat roamingowych
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama