Reklama

Kapelusze z basenowym makaronem. Tak gastronomia dba o dystans

Niemiecka kawiarnia wie, jak sprawić, by klienci zachowywali odpowiedni dystans od siebie. A to tylko jeden ze sposobów.

Aktualizacja: 15.05.2020 17:28 Publikacja: 15.05.2020 17:10

Kapelusze z basenowym makaronem. Tak gastronomia dba o dystans

Foto: Facebook

Niemcy już od zeszłego tygodnia mogą cieszyć się kawą czy obiadem poza domem. Jednak nie oznacza to, że nie muszą zachowywać odstępu i pomysłowi właściciele lokali gastronomicznych radzą sobie z tym w różny sposób. Jedni, jak w sklepach, malują odpowiednie linie, a inni korzystają z bardziej efektownych (i efektywnych sposobów). Na przykład Cafe&Konditorej Rothe w Schwerin postanowiła wyposażać klientów w kapelusze z basenowymi makaronami, które dokładnie wyznaczają dystans.

Z kolei restauracja w Amsterdamie postawiła na zaciszny i intymny charakter posiłków poza domem i zbudowała przeszklone budki – każda mieści jeden stolik i gwarantuje dystansowanie się od innych klientów oraz nieco prywatności.

Z kolei w Japonii, w Tokio, powstała Social Distancing Cafe, która może służyć za modelowy przykład skrajnie oddzielającego ludzi od siebie dystansowania społecznego. Ma 25 miejsc przy 25 stolikach, a klienci muszą dezynfekować ręce przed wejściem oraz mogą ściągać maseczki tylko po to, by się napić. Zakazane są też rozmowy.

Reklama
Reklama

Od 18 maja będą znów mogły działać polskie lokale gastronomiczne i bary. Zobaczymy, jak będą wspierać w zachowaniu dystansu swoich klientów.

Biznes
Ciepło, taniej i bez tłoku. Wakacje poza sezonem bardziej popularne
Biznes
Weto prezydenta, miliardy z banków do budżetu i odbicie konsumpcji
Biznes
Minister cyfryzacji: Prezydent Polski wyłącza Ukrainie satelitarny internet
Biznes
Nierealne żądania Kremla, podatkowa batalia i kłopoty niemieckiej gospodarki
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Biznes
Fundusz z grupy BGK inwestuje w spółkę produkującą satelity
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama