W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z 12 marca 2011 r. ukazało się rozporządzenia rejestrujące nazwę "chleb prądnicki" jako Chronione Oznaczenia Geograficzne. Jest to już 24 produkt zarejestrowany przez polskich producentów w europejskim systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Jako pierwsza z Polski, niemal cztery lata temu, trafiła na tę listę bryndza podhalańska. Jak informuje Ministerstwo Rolnictwa, tradycja wypieku chleba prądnickiego sięga XV w., kiedy to biskup Wojciech Jastrzębiec w 1421 r. nadał część gruntów w Prądniku Białym swemu kucharzowi, zobowiązując go jednocześnie do dostarczania chleba na stół biskupi.

Legenda głosi, że pierwszy upieczony po żniwach bochenek chleba wójt krakowski zanosił królowi na Wawel, a burmistrz krakowski co roku na św. Jana zawoził go królowi Stanisławowi Augustowi do Warszawy.