Siedem tygodni temu rozpoczął się sezon na białe włoskie trufle. Ich cena wzrosła w tym czasie do 354,3 euro (1461,1 zł) za 100 gramów czyli o 31 proc..jak podliczyła agencja Bloomberg.

To efekt dwóch czynników, podał Piero Botto szef Stowarzyszenia Hodowców Trufli z włoskiego Asti w Piemontu, gdzie rosną najlepsze takie grzyby. Po pierwsze - rekordowy popyt z Rosji. Botto przyznał, że nigdy jeszcze nie widział w Asti tylu kupujących z tego kraju. Drugą przyczyną jest letnia susza, która zmniejszyła liczbę grzybów. Jak podał Forbes kilo trufli kosztuje 4-5 tys. euro. Według The Straits Times z Singapuru - jest to cena małych grzybów 6-12 gramowych. Większe trufle sprzedawane są po 8 tys. euro kilo.

W najbardziej truflowych regionach - południowej Francji i Północnych Włoszech najcenniejsze grzyby sprzedawane są na aukcjach. W 2010 r krytyk i specjalistka od win z Korei kupiła białą truflę o wadze 0,9 kg za 105 tys. euro. Ciekawe co z nią zrobiła?