Zgodnie z badaniem, największą popularnością wśród respondentów cieszą się dania tradycyjnej polskiej kuchni. Około 27 proc. badanych zamawia je bardzo często, 24 proc. często, tylko 8 proc. nie zamawia ich wcale.
Ale rośnie także grupa osób, które chętnie próbują innych kuchni narodowych, w tym nieco bardziej egzotycznych. Na rozwój świadomości w tym zakresie i zmianę upodobań Polaków mają wpływ dwa główne czynniki: coraz częstsze podróże zagraniczne oraz wzrost zasobności.
Warto zauważyć, że na drugim miejscu konsumenci wybierają pizzę jako najczęściej wybierane danie. Jest ona bardzo często i często zamawiana przez 47 proc. Polaków. Pizza została wydzielona z kuchni włoskiej, jako oddzielna kategoria w badaniu.
Następną popularną kategorią jest fast food (orientalny, np. kebab, oraz tradycyjny, np. hamburgery), jak również kuchnia chińska i włoska. Deklaracje co do bardzo częstego zamawiania dań z tych kategorii zgłasza tylko 5-6 proc., ale na stosunkowo częsty ich wybór wskazuje od 15 do 25 proc. osób.
Przy analizie tych wyników należy pamiętać, że częstość zamawiania dań z różnych kuchni uzależniona jest także od tego, jak dużo lokali gastronomicznych oferuje konkretna kuchnia. Najbardziej popularne są lokale (zwłaszcza oferujące niższe ceny, jak bary czy jadłodajnie) z kuchnią polską.