Po zakończeniu wytopu ciekłe produkty odlewane są do kadzi celem segregacji faz i oddzielenia ołowiu od żużla i stopu Fe As.
Ołów surowy o zawartości minimum 98,5% Pb odlewany jest do wlewnic.
Modernizacje na Wydziale w latach 2000-2001 oraz 2010 roku doprowadziły nie tylko do zwiększenia zdolności produkcyjnych, ale też spowodowały zmniejszenie zagrożenia dla środowiska naturalnego, a tym samym ludzi.
Od 2011 roku Wydział coraz bardziej efektywnie wprowadza politykę zdrowotną i ekologiczną, bo realizowany jest tam m.in. Program Ograniczenia Wchłaniania Ołowiu przez pracowników.
Dzięki wykonanym inwestycjom Huta Miedzi „Głogów", gdzie Wydział Ołowiu funkcjonuje została wyróżniona za zadanie Ograniczenie ilości odpadów - zabudowa IV pieca Dörschla w roku 2012 – wyróżnieniem w Ogólnopolskim Konkursie pn. Modernizacja Roku 2011 oraz „Zielonym Laurem – 2012" nadanym przez Polską Izbę Gospodarczą „Ekorozwój".
Wydział Ołowiu od początku istnienia wyprodukował ponad 500 tys. ton ołowiu surowego.