Reklama

Polacy chętnie kupują ekożywność na bazarach

Nasz rynek naturalnej żywności rośnie w szybkim tempie. Mają w tym swój udział już nie tylko sklepy.

Publikacja: 04.04.2014 08:30

Polacy chętnie kupują ekożywność na bazarach

Foto: Bloomberg

W najbliższą sobotę w Katowicach ruszy BioBazar. Dołączy do podobnego targowiska z ekologiczną żywnością, które od ponad trzech lat prowadzi w Warszawie spółka MyEcolife.

– Zdecydowaliśmy się na Katowice, bo to duża aglomeracja i potencjał rynku jest duży – mówi „Rz" Joanna Żuchlińska ze spółki MyEcolife.

Na katowickim bazarze będzie można kupić produkty 30 rolników ekologicznych. Od zbliżonej liczby wystawców zaczynał także warszawski BioBazar. Teraz jest ich tu 75.

– Co sobotę odwiedza nas ponad 2,5 tys. osób, a w środy ponad 600. Ta liczba ciągle rośnie – wyjaśnia Joanna Żuchlińska. W planach są kolejne BioBazary. – Prowadzimy już rozmowy z kolejnymi miastami – zdradza. – Jest jednak zbyt wcześnie, aby podać, kiedy będzie następne otwarcie – dodaje.

Jak zaznacza, popularność BioBazaru świadczy o tym, że żywność ekologiczna zyskuje w Polsce na popularności. W 2013 roku mogliśmy wydać na nią, według różnych szacunków, 650–700 mln zł. Jeszcze dwa, trzy lata temu było to ok. 200 mln zł. W ślad za rosnącym popytem przybywa także przetwórni ekologicznych. Według ostatnich danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w połowie 2013 roku było ich w Polsce 342. Pięć lat wcześniej ich liczba nie przekraczała 240.

Reklama
Reklama

Wśród nich jest spółka Owocowy Dom, producent konfitur. – Obserwujemy, że zainteresowanie naszymi produktami rośnie – przyznaje Wojciech Kowalski, prezes Owocowego Domu. – Zwiększa się także świadomość konsumentów, którzy potrafią coraz lepiej rozróżnić prawdziwy, certyfikowany produkt ekologiczny od produktu popularnie zwanego „zdrową żywnością" – dodaje.

Potencjał rozwoju rynku ekożywności w Polsce jest nadal duży, ponieważ jemy jej znacznie mniej niż na Zachodzie. Z raportu The World of Organic Agriculture wynika, że w Niemczech, Danii czy Szwajcarii stanowi ona już ok. 5 proc. rynku żywności. W Polsce to zaledwie 0,2 proc.

Aby zwiększyć zaufanie unijnych konsumentów do ekologicznej żywności Bruksela zaproponowała ostatnio zaostrzenie przepisów dotyczących jej bezpieczeństwa. Zmniejszone mają zostać m.in. dopuszczalne limity zanieczyszczeń pestycydami.

Biznes
Donald Trump traci cierpliwość. Nowe sankcje na Rosję na horyzoncie
Biznes
Gwarancje dla Ukrainy, AI ACT hamuje rozwój, zwrot Brukseli ws. aut spalinowych
Biznes
Polskie firmy chcą zamrożenia AI Act
Biznes
Nowe technologie nieodłączną częścią biznesu
Biznes
Biznes o cyrkularności – co mówią liderzy zmian
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama