Polacy chętnie kupują ekożywność na bazarach

Nasz rynek naturalnej żywności rośnie w szybkim tempie. Mają w tym swój udział już nie tylko sklepy.

Publikacja: 04.04.2014 08:30

Polacy chętnie kupują ekożywność na bazarach

Foto: Bloomberg

W najbliższą sobotę w Katowicach ruszy BioBazar. Dołączy do podobnego targowiska z ekologiczną żywnością, które od ponad trzech lat prowadzi w Warszawie spółka MyEcolife.

– Zdecydowaliśmy się na Katowice, bo to duża aglomeracja i potencjał rynku jest duży – mówi „Rz" Joanna Żuchlińska ze spółki MyEcolife.

Na katowickim bazarze będzie można kupić produkty 30 rolników ekologicznych. Od zbliżonej liczby wystawców zaczynał także warszawski BioBazar. Teraz jest ich tu 75.

– Co sobotę odwiedza nas ponad 2,5 tys. osób, a w środy ponad 600. Ta liczba ciągle rośnie – wyjaśnia Joanna Żuchlińska. W planach są kolejne BioBazary. – Prowadzimy już rozmowy z kolejnymi miastami – zdradza. – Jest jednak zbyt wcześnie, aby podać, kiedy będzie następne otwarcie – dodaje.

Jak zaznacza, popularność BioBazaru świadczy o tym, że żywność ekologiczna zyskuje w Polsce na popularności. W 2013 roku mogliśmy wydać na nią, według różnych szacunków, 650–700 mln zł. Jeszcze dwa, trzy lata temu było to ok. 200 mln zł. W ślad za rosnącym popytem przybywa także przetwórni ekologicznych. Według ostatnich danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w połowie 2013 roku było ich w Polsce 342. Pięć lat wcześniej ich liczba nie przekraczała 240.

Wśród nich jest spółka Owocowy Dom, producent konfitur. – Obserwujemy, że zainteresowanie naszymi produktami rośnie – przyznaje Wojciech Kowalski, prezes Owocowego Domu. – Zwiększa się także świadomość konsumentów, którzy potrafią coraz lepiej rozróżnić prawdziwy, certyfikowany produkt ekologiczny od produktu popularnie zwanego „zdrową żywnością" – dodaje.

Potencjał rozwoju rynku ekożywności w Polsce jest nadal duży, ponieważ jemy jej znacznie mniej niż na Zachodzie. Z raportu The World of Organic Agriculture wynika, że w Niemczech, Danii czy Szwajcarii stanowi ona już ok. 5 proc. rynku żywności. W Polsce to zaledwie 0,2 proc.

Aby zwiększyć zaufanie unijnych konsumentów do ekologicznej żywności Bruksela zaproponowała ostatnio zaostrzenie przepisów dotyczących jej bezpieczeństwa. Zmniejszone mają zostać m.in. dopuszczalne limity zanieczyszczeń pestycydami.

W najbliższą sobotę w Katowicach ruszy BioBazar. Dołączy do podobnego targowiska z ekologiczną żywnością, które od ponad trzech lat prowadzi w Warszawie spółka MyEcolife.

– Zdecydowaliśmy się na Katowice, bo to duża aglomeracja i potencjał rynku jest duży – mówi „Rz" Joanna Żuchlińska ze spółki MyEcolife.

Pozostało 84% artykułu
Biznes
Eksport polskiego uzbrojenia ma być prostszy
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
„Rzeczpospolita” o perspektywach dla Polski i świata w 2025 roku
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Czy Polacy przestają przejmować się klimatem?
Biznes
Zygmunt Solorz wydał oświadczenie. Zgaduje, dlaczego jego dzieci mogą być nerwowe
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Biznes
Znamy najlepszych marketerów 2024! Lista laureatów konkursu Dyrektor Marketingu Roku 2024!