Więcej jaj wyeksportowały wówczas tylko Francja, Hiszpania, Niemcy i Włochy - podaje firma Kompass Poland, zajmująca się dostarczaniem profilowanych informacji biznesowych i baz danych.
- Konsumentami polskich jaj są w 97 proc. kraje Unii Europejskiej. Niezmiennie od kilku lat trafiają one głównie do Niemiec, Holandii i Włoch, co stanowi około 70 proc. całego eksportu – mówi Marek Wcisło, dyrektor zarządzający Kompass Poland.
W ubiegłym roku szczególnie dużo jajek sprzedaliśmy do Włoch. Jak podaje Kompass ich udział w wartości eksportu wzrósł do 16 proc., z 3 proc. rok wcześniej.
Rośnie apetyt Polaków
W sumie w 2013 r. produkcja jaj spożywczych w Polsce sięgnęła 10 mld sztuk. Dodatkowy miliard to jaja wylęgowe. Kompass informuje, że większość firm produkujących jaja ma swoje siedziby w Wielkopolsce, w województwie Mazowieckim i na południu kraju. Większość z nich zatrudnia do 250 osób. Największe są w stanie wyprodukować nawet 5,5 miliona jaj w ciągu doby.
Coraz więcej jajek kurzych jedzą także Polacy. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że w tym roku przeciętny mieszkaniec naszego kraju zje ich 150, o pięć więcej niż w 2013 r.