Reklama
Rozwiń

Restauracje liczą już tylko dni do otwarcia, cieszą się browary

W ostatnim roku sprzedaż piwa w gastronomii spadła o ponad 40 proc. Teraz sektor liczy na odbicie. Pomóc ma w tym m.in. Euro 2020 oraz powrót imprez masowych, koncertów i festiwali.

Aktualizacja: 26.05.2021 06:12 Publikacja: 25.05.2021 21:00

Restauracje liczą już tylko dni do otwarcia, cieszą się browary

Foto: PAP/Paweł Supernak

Dla browarów gastronomia to niezwykle ważny partner. O ile Polacy wciąż najwięcej wydają na ten trunek w sklepach (ok. 18 mld zł), o tyle w restauracjach czy pubach zostawiają kolejne ok. 4,5 mld zł, co stanowi aż 15 proc. rynku gastronomicznego. – Przed pandemią w tym kanale sprzedawano ok. 10 proc. wolumenu piwa na rynku polskim – mówi Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny ZPPP – Browary Polskie.

Trwa liczenie strat

Pozostało jeszcze 90% artykułu
Biznes
Wizjoner z Harvardu: Biznes musi postawić się Trumpowi albo pożałuje
Biznes
UE odrzuca żądania Putina, Kanada chce zbliżenia z Europą
Biznes
Światłowodowa Europa. Polska nadal poniżej średniej
Biznes
Masa błędów we wnioskach w ramach Mój Prąd 6.0. Można stracić dotację
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Biznes
Prezes Agro Ubezpieczeń: Pieniędzy dla rolników nie zabraknie
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń