fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Przygotuj się na częste wizyty inspekcji handlowej

Prowadzący handel i małą gastronomię muszą się liczyć z wizytą kontrolera inspekcji handlowej. Może on sprawdzić zarówno sklepy, także obwoźne, jak i punkty gastronomiczne
Z przeprowadzonych w ostatnich latach kontroli wynika, że liczba stwierdzonych uchybień jest duża. Przykładowo w 2005 r. inspektorzy handlowi znaleźli nieprawidłowości w 90 proc. spośród skontrolowanych punktów sprzedaży na targowiskach (chodzi zarówno o handel stacjonarny, jak i obwoźny).Inspektorzy handlowi w takich miejscach sprawdzają m.in., czy prawidłowo są wywieszone ceny, czy sprzedawcy nie oferują towarów przeterminowanych, czy dysponują zalegalizowanymi wagami i przechowują towary w sposób zalecany przez producentów. Mogą skontrolować, czy sprzedawca ma odpowiednią decyzję nadzoru sanitarnego o spełnieniu wymagań koniecznych do zapewnienia higieny przy sprzedaży środków spożywczych oraz aktualność orzeczeń lekarskich dla osób mających bezpośredni kontakt z żywnością.Kontrolerzy zwracają też uwagę na to, czy sprzedawcy obwoźni mają tabliczki informacyjne i czy nie sprzedają towarów niedozwolonych w takim handlu. Przyglądają się też spr...
Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
REKLAMA
REKLAMA